Proiect de cunoaștere a istoriei și a tradițiilor comune din Bucovina istorică


Intră acum și în grupul de

În urma unui protocol de colaborare între I.Ș.J. Suceava și Asociația „ABA –DEL –TIN”, Suceava s-au pus bazele implementării proiectului „Tinerii – promotori ai valorilor europene” , proiect care se va desfășura până la mijlocul lunii august 2009. Proiectul este finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, prin programul de vecinătate România – Ucraina 2004-2006, partenerul Asociației  “ABA-DEL-TIN” Suceava fiind Asociația Științifico-Pedagogică „Aron Pumnul” Cernăuți.

Printre obiectivele generale ale proiectului se numără formarea, implicarea și exersare tinerilor din Suceava și Cernăuți în promovarea cunoașterii reciproce a istoriei și tradițiilor comune și specifice ale celor două părți ale Bucovinei istorice din România și din Ucraina, diseminarea experiențelor și informațiilor acumulate în rândul colegilor de generație din orașele Suceava și Cernăuți.

Potrivit inspectorului școlar sucevean Lidia Stărică, ca urmare a proiectului 30 elevi de liceu -15 din Suceava și 15 din Cernăuți vor fi “formați” ca diseminatori de informatii cu privire la istoria și traditiile populare comune și specifice ale orașelor Suceava și Cernăuți – Bucovina istorică, un număr de 3 600 elevi de liceu -1800 din Suceava și 1800 din Cernăuți, ceea ce reprezintă 20 la sută din elevii de liceu ai celor două orașe, vor fi informați direct prin dezbateri cu privire la istoria și tradițiile populare ale Bucovinei istorice. Alți 7.000 de elevi de liceu -3.500 din Suceava și 1800 din Cernăuți, adică40% din elevii de liceu ai celor două orașe, vor fi informați indirect prin broșuri cu privire la istoria și tradițiile populare ale Bucovinei istorice.

Potrivit IȘJ Suceava, printre evenimentele organizate în cadrul proiectului se află o școală de vară la Suceava, o vizită a 15 elevi voluntari români la Cernăuți, o masă rotundă, și vor fi editate materiale de promovare a proiectului (afise, pliante, fluturași, mape), suporturi de curs în limba română și ucraineană.

 


Intră acum și în grupul de