Vasile Rîmbu: Jumătate dintre persoanele internate în SJU Suceava cu picior diabetic ce necesitau amputația s-au salvat prin tratamentul endovascular. Îmi exprim intenția clară de a înființa la Suceava un centru zonal de radiologie intervențională


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, economist Vasile Rîmbu, a declarat, vineri, la deschiderea celui de-al cincilea Workshop & Hand-On de tratament minim invaziv în ischemia critică la piciorul diabetic că este deja o tradiție care acest subiect să fie discutat la Suceava și a menționat că prin tratamentul endovascular, jumătate dintre pacienții care ar fi necesitat amputația piciorului sau a ambelor picioare, au evitat această procedură.

Vasile Rîmbu a spus că, încă din 2012, Centru Antidiabetic Județean a înființat Centrul pentru piciorul diabetic, aceasta fiind startul acestui proiect care se derulează în prezent, la acesta contribuind medicul Gabriela Crețeanu.

El a spus că ulterior s-a reușit punerea în funcțiune a unui centru de radiologie și cardiologie intervențională în parteneriat public privat.

Rîmbu a menționat că înființarea Centrului pentru piciorul diabetic și funcționarea centrului de radiologie și cardiologie intervențională a creat premisele ca SJU Suceava să intre în programul național de radiologie intervențională, fiind primul spital neuniversitar din țară care a accesat acest program.

Managerul SJU Suceava a menționat că din 2015 Suceava a fost inclus în acest program, iar din 2016 toate intervențiile se fac prin intermediul angiografului primit datorită prof.dr. Radu Deac.

El a adăugat că în acest interval au fost investigați peste 800 de pacienți din care 550 au beneficiat de tratament endovascular la picioare.

„Efectul cel mai vizibil al acestui tratament a fost reducerea cu 50 la sută a amputațiilor la Spitalul Județean. Astfel în perioada 2013-2018 au fost internate 744 de persoane cu diabet și picior diabetic ce necesitau amputație. Prin tratamentul minim invaziv s-au salvat de la amputație 386 de persoane”, a spus Rîmbu.

El a arătat că amputarea unui picior are costuri de circa 20.000 de lei, iar intervenția minim invazivă a piciorului diabetic costă 7000 de lei.

Rîmbu își dorește ca acest program să fie dezvoltat, poate mai bine finanțat, precizând că SJU Suceava a asigurat finanțare din fonduri proprii atunci când banii prin program erau insuficienți.

Managerul SJU Suceava a subliniat că jumătate dintre persoane la care s-a evitat amputația piciorului sau a picioarelor, au vârste între 45 și 65 de ani, fiind persoane active, care și-au putut continua viața fără să sufere amputații.

„Ne exprimăm disponibilitatea, elanul și intenția clară de a înființa, organiza și pune în funcțiune la Suceava un centru zonal de radiologie intervențională”, a declarat Vasile Rîmbu.(T.B.)


Intră acum și în grupul de