Școlile din zonele izolate riscă să rămână fără cadre calificate


Intră acum și în grupul de

Faptul că profesorii pensionari ce au rămas în continuare la catedră, vor trebui să aleagă până pe data de 20 ianuarie, între pensie și salariu, va crea probleme în zonele izolate ale județului, este de părere șeful IȘJ Suceava, Petru Carcalete. „Cel care va dori să stea cu pensia va renunța la salariu, dar ce ne facem cu școlile izolate, unde ne rugăm de profesorii ieșiți la pensie să predea în continuare. În aceste condiții ei vor spune că nu mai stau la catedră”, a precizat inspectorul școlar general sucevean, adăugând că probleme vor apare în mediul rural.

„După părerea mea trebuia luată o măsură de genul acesta dar, mai întâi trebuia analizată din punct de vedere a consecințelor și efectelor imediate. Există situații în care profesorul pensionar vine la școală pentru 7 ore iar banii tot pentru aceste ore îi ia, și sunt foarte puțini. Atunci va prefera pensia iar noi nu vom avea cu ce acoperi cele 7 ore. În aceste condiții ar trebui chemați necalificați, dar și pe aceștia dacă îi găsești”,  a spus Petru Carcalete.

Adjunctul IȘJ Suceava, Daniel Hrenciuc a precizat că în județ avem 99 de profesori pensionari care predau în continuare. „Orice cadru didactic ce trebuia să se pensioneze cu 1 septembrie, merge în continuare și cu pensia și cu salariul pentru că nu-i putem trimite acasă în mijlocul anului școlar” a declarat Daniel Hrenciuc, precizând că probleme mari se vor înregistra la disciplinele matematică și biologie.Acesta a mai adăugat că profesorii pensionari sunt plătiți la cumul de ore. Daniel Hrenciuc a transmis luni la Ministerul Educației situația cu profesorii pensionari din județ.       
 


Intră acum și în grupul de