Oficial la groapa de gunoi a Sucevei se mai pot depozita doar deșeuri din construcții


Intră acum și în grupul de

Agenția pentru Protecția Mediului Suceava a informat municipalitatea suceveană că la groapa de gunoi de pe Mirăuți, pentru care s-a dat deja avizul de mediu pentru lucrările de închidere, se mai pot duce deșeuri provenite din excavații și demolări. În avizul de mediu de la APM sunt prevăzute etapele de conformare pentru municipalitatea suceveană, și care arată că începând cu 1 ianuarie 2009 se sistează depozitarea deșeurilor, iar până la data de 30 martie 2011 trebuie finalizată închiderea actualei gropi de gunoi.

Totuși, Agenția pentru Protecția Mediului a informat municipalitatea că și după 1 ianuarie vor putea fi depozitate unele tipuri de deșeuri la groapa de gunoi de pe Mirăuți, în special cele provenite din excavații și demolări. Este vorba de țigle și materiale ceramice, amestecuri de beton, cărămizi, pământ și pietre, resturi de balast, aceste materiale urmând a fi folosite la operațiile de închidere ale actualei gropi de gunoi.

Costul lucrărilor pentru închiderea gropii de gunoi au fost estimate la 14 milioane de lei, adică aproape patru milioane de euro. Lucrările vor presupune executarea unui dig de protecție a depozitului pe malul drept al râului Suceava, realizarea unui dren colector, bazin de recepție-decantare, stație de pompare automată, nivelarea suprafeței depozitului, impermeabilizarea depozitului, împrejmuirea cu plasă de sârmă, înierbarea suprafeței depozitului și monitorizarea acestuia timp de 30 de ani.

În tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat că groapa de gunoi de pe strada Mirăuți va fi închisă începând cu 1 ianuarie 2009. Deși între timp ar fi trebuit să avem deja un depozit ecologic de deșeuri, din cauza neînțelegerilor dintre autoritățile locale, cele județene și Ministerul Mediului, municipiul Suceava a ajuns în situația în care nu are unde duce tonele de gunoi produse zilnic. După mai multe variante pentru depozitarea gunoiului produs de suceveni, în cele din urmă s-a ajuns la prima soluție luată în calcul: transportul provizoriu al deșeurilor la groapa de gunoi din Fălticeni care se va închide anul viitor.
 


Intră acum și în grupul de