Campania de vaccinare a fetițelor contra cancerului de col uterin va fi reluată


Intră acum și în grupul de

Vaccinarea fetițelor de clasa a IV-a contra cancerului de col uterin a fost un eșec atât la nivel național cât și local. Doar 35 de eleve din județul Suceava, din cele 4.439 care au făcut obiectul campaniei de vaccinare, au primit prima doză de imunizare împotriva cancerului de col uterin. Ele vor fi din nou vaccinate după terminarea vacanței de iarnă, când li se va administra a doua doză de vaccin.

Vaccinarea împotriva virusului papilloma uman care provoacă cancerul de col uterin nu este obligatorie, ea fiind pusă în practică numai cu acordul scris al părinților. Imunizarea este reprezentată de un ciclu de trei injecții în braț, administrate fetițelor în decurs de 6 luni.

Noul ministru al Sănătății, Ion Bazac, critică modul în care fostul ministru Eugen Nicolăescu a desfășurat campania de vaccinare a elevelor de clasa a patra. Bazac spune că a fost vorba de o acțiune în pas de defilare, după principiul "Veniți să vă vaccinați!". Pentru campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin s-au achiziționat 110.000 de doze de vaccin, cu 23 de milioane de euro, a declarat Ministrul Sănătății, Ion Bazac. Din totalul de fete de clasa a patra din țară, au fost vaccinate cu prima doză numai 2.615, adică 2,57%.

„Campania de vaccinare a fost un eșec, aceasta a fost făcută în pas de defilare. A fost construită ca o invazie, nu ca o binefacere, fără explicații, pe principiul la vaccin înainte. Trebuie să mai dăm o șansă programului. Mai mult decât atât, informarea părinților nu s-a făcut în mod corespunzător”, a completat ministrul.

Ion Bazac a mai spus că a fost înființată o comisie care a evaluat utilitatea campaniei, iar vaccinarea se va relua după ce va fi analizată campania de informare.  Totodată, comisia de specialiști constituită la nivelul ministerului Sănătății, a stabilit ca prioritate a politicii de sănătate publică scăderea mortalității prin cancer de col uterin, și ca primă urgență, desfășurarea unui program național de screening al cancerului de col uterin.

Ministrul Sănătății a cerut celor două firme farmaceutice producătoare (GlaxoSmithKline și Merk Sharp & Dohme) amânarea livrărilor vaccinurilor.
 
Ultimul program de prevenție lansat de Ministerul Sănătății, la sfârșitul lunii noiembrie, cel de vaccinare a elevelor de clasa a patra împotriva infecției cu virusul HPV, care provoacă cancerul de col uterin, a lansat cele mai mari controverse. În prima săptămână a campaniei, peste 70% dintre părinții ale căror fiice erau programate să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin, în perioada 24 – 28 noiembrie, nu au fost de acord cu acest vaccin. Opoziția aproape generalizată a părinților a venit, în opinia ministerului, din cauza unei campanii de informare dezorganizate.
 
În România, în fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 2.200 mor din cauza acestei boli. Statisticile plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul cazurilor de cancer de col uterin, țara noastră fiind urmată, în acest clasament, de Bulgaria și Slovacia.

Fostul ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu, consideră că rezultatele campaniei de vaccinare anti HPV, anunțate duminică de actualul ministru, Ion Bazac, sunt subevaluate. „Deși nu am toate datele, sunt convins că, în ceea ce privește rata de vaccinare în prima parte a campaniei, rezultatele sunt subevaluate”, a declarat Nicolăescu.


Intră acum și în grupul de