„Filosofia ingineriei și artefactului în era digitală”, workshop internațional la Universitatea Suceava


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava va găzdui la începutul lunii februarie primul workshop din țară privind filosofia ingineriei și a tehnologiei. La manifestare sunt așteptați să participe profesori și cercetători de la mai multe universități și institute de cercetare din țară și străinătate.

Prof. univ. Viorel Guliciuc, din cadrul Catedrei de Filozofie, Științe Sociale și Politice a universității sucevene a declarat, luni, că acest workshop internațional, „Filosofia ingineriei și artefactului în era digitală”, este organizat cu sprijinul Academiei Române și al unor institute de specialitate din București, Iași și Cluj Napoca. El a arătat că tehnologia și ingineria au ajuns la un grad de maturitate propice dezvoltărilor meta-teoretice, adăugând că cercetările legate de dimensiunea filosofica a ingineriei nu mai sunt nici respinse ab initio și nici privite drept simple curiozități. „Filosofia ingineriei este un domeniu de cercetare filosofică foarte actual, căruia îi sunt dedicate tot mai multe manifestări științifice”, a spus profesorul sucevean.

Guliciuc a subliniat că trăim într-o lume în care artefactul tinde să devină co-locuitor al omenescului și că în această lume, filosofia ingineriei si filosofia tehnologiei sunt, direct sau indirect, prezente printre subiectele zilei. El a spus că în acest context workshop-ul „Filosofia ingineriei și artefactului în era digitală”, ce se va desfășura în perioada 6-8 februarie, la Universitatea „Ștefan cel Mare”, urmărește, pentru prima dată în România, abordarea explicită și simultană a unor domenii de cercetare emergente, cum sunt filosofia tehnologiei, ce studiază tehnologia și efectele ei sociale, și filosofia ingineriei, interesată de problemele filosofice aplicabile ingineriei.

La acest workshop vor participa profesori universitari și cercetători din Marea Britanie, Italia, India, Polonia, SUA și Franța, dar și de la Academia Română sau  universitățile din București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara și Suceava. Temele abordate vor pune bazele unui program interdisciplinar de cercetare, a mai arătat Guliciuc, care a precizat că lucrările colocviului vor sta la baza elaborării unui apel pentru participarea la un proiect de cercetare.

 


Intră acum și în grupul de