Mii de suceveni au asistat la parada măștilor și a urătorilor, dar și la spectacolul din cadrul Festivalului internațional al obiceiurilor de iarnă-FOTO-VIDEO


Intră acum și în grupul de

Peste zece mii de persoane au luat parte, în a treia zi de Crăciun, în municipiul Suceava, la Festivalul internațional de obiceiuri de iarnă la care au participat peste o mie de urători din țară, dar și din Ucraina.

Ca în fiecare an, manifestarea a debutat cu parada măștilor și a costumelor, pe artera principală a Sucevei.

Parada, care a pornit din zona Stațiunii de Cercetări Agricole, a fost deschisă de buciumași, urători și un plug tras de boi și a fost urmărită de numeroși suceveni care se aflau pe marginea bulevardului principal.

Suceava festivalul datinilor

Gepostet von NewsBucovina.ro am Donnerstag, 27. Dezember 2018

În alai s-au regăsit grupuri de urători din toate vetrele folclorice ale județului Suceava, dar și din județul Iași sau din Oprișeni și Mihoreni din Ucraina.

Cetele de urători şi mascaţi au trecut prin faţa Palatului Administrativ, unde au fost întâmpinaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, de primarul Sucevei, Ion Lungu.

Un grup de urători însoţiţi de buciumaşi şi plug tras de boi, au oprit în faţa Palatului Administrativ unde au urat oficialităţile prezente, iar Gheorghe Flutur și Ion Lungu le-au oferit colaci.

Spectacole au prezentat grupurile sosite din Ucraina, iar printre cetele de urători suceveni s-au aflat grupuri cu “plugul”, iar altele, însoţite de muzicanţi, au prezentat “dansul caprei” sau “jocul ursului”, dar şi „Malanca”  o formă de teatru popular cu tentă satirică, unde personajele sunt  baba şi moşneagul, doctorul, popa, capra şi ciobanul, căiuţii, ursul, cerbul şi negustorul, specifică Bucovinei.

Între formațiile prezente s-au numărat Plugul de la Humor, Malanca lui Ștefan de la Vicov, Urători din Moara, Dolhasca, Cerbul de la Scobinți, din județul Iași, Alaiul de la Mileanca-Ucraina,  Ceata de la Boroaia, Capra de la Mălini, Capra de la Ostra, Capra de la Vama, Cerbul de la Corlata, Irozii de la Sf. Ilie, Împărații de la Bosanci, Bungherii de la Vama, Irozii de la Stroiești, Arnăuții de la Drăgușeni, Căiuți de la Hănțești, Căiuții de la Zvoriștea, Căiuții de la Botoșana, Urșii de la Ostra, Urșii de la Udești, Urșii de la Vadu Moldovei, Urșii de la Preutești, Caprele de la Fundu Moldovei, Caprele și urșii de la Bilca, Urșii de la Volovăț, Urșii de la Giurgești, Caprele de la Mălini, Căiuții de la Calafindești, Caprele și urșii de la Comănești,  sau Țurca de la Moara. (T.B.)


Intră acum și în grupul de