Papa Francisc va ajunge la Iași în cadrul vizitei din România din perioada 31 mai-2 iunie, a anunțat Episcopia Romano-Catolică de Iași. PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iaşi: Sfântul Părinte a ascultat cererea noastră şi vrea să ne viziteze


Intră acum și în grupul de

Răspunzând invitaţiei autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România, papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc. Este a doua vizită a unui suveran pontif în România după cea a papei Ioan Paul al II-lea din 7-9 mai 1999, anunță Episcopia Romano-Catolică de Iași într-un comunicat de presă.

Sursa citată arată că vizita va avea în primul rând un caracter pastoral, dar va însuma şi importante valenţe ecumenice, întâlnind creştinii catolicii, dar şi pe toţi oamenii de bunăvoinţă.

 

Ştirea a fost anunţată în mod oficial vineri, 11 ianuarie, de Biroul de Presă al Vaticanului, precum şi de Preşedinţie şi de Conferinţa Episcopilor Catolici din România.

 

Tema vizitei papei Francisc este: „Să mergem împreună”. Logoul vizitei o înfăţişează pe sfânta Fecioară Maria care îmbrăţişează persoane de diferite categorii de vârstă, toate conduse de crucea Mântuitorului. Prin tradiţie, România este numită „grădina maicii Domnului”, aşa cum a amintit şi sfântul papă Ioan Paul al II-lea în vizita pe care a făcut-o în anul 1999 în România. Totodată, culorile de pe logo sunt culorile steagului României: roşu, galben şi albastru.

 

Episcopii catolici din România au primit cu bucurie şi recunoştinţă vestea vizitei papei Francisc, îndemnându-i pe credincioşi şi pe toţi oamenii de bunăvoinţă să se unească în rugăciune pentru ca acest eveniment să aducă roade bogate în viaţa spirituală a creştinilor precum şi în favoarea binelui şi unităţii întregii societăţi româneşti.

 

„Sperăm ca prezenţa în România a urmaşului Sfântului Petru să aducă României inspiraţia pentru a uni tot ceea ce e bun şi valoros în favoarea ţării şi a binelui comun. Să putem regăsi voinţa dialogului între Bisericile creştine bazat pe respectul alterităţii, care să unească energiile creştinilor în favoarea vieţii şi a valorilor fireşti ale creaţiei lăsate de Dumnezeu”, a transmis, în mesajul său, Preafericitul cardinal Lucian Mureşan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

Preasfinţitul Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iaşi, a spus despre vizita papei în cadrul unui mesaj dat cu această ocazie: „Am aflat de puţin timp că Sfântul Părinte a acceptat să ne viziteze ţara. El primeşte mereu asemenea invitaţii, să-i întâlnească pe credincioşi, să aducă mai mult curaj. Iată, de data aceasta, Sfântul Părinte a ascultat cererea noastră şi vrea să ne viziteze, să onoreze ţara noastră, să ne arate cât ne iubeşte. Sfântul Părinte va ajunge şi în oraşul nostru, Iaşi, locul în care avem sfânta noastră catedrală. […] El vrea să ne vadă pe toţi, să ne încurajeze, să ne salute, să se bucure cu noi, vrea să ne mângâie, să-i întărească pe cei care au probleme, suferinţe, greutăţi”.

 

Vizita de anul acesta are loc la 20 de ani după vizita istorică pe care a făcut-o sfântul papă Ioan Paul al-II-lea în România, în zilele de 7-9 mai 1999, la Bucureşti, când s-a întâlnit cu PF Teoctist, patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Române.

 

Vizita papei Francisc în România este a cincea călătorie apostolică internaţională anunţată oficial pentru anul 2019. Prima are loc la sfârşitul lunii ianuarie în Panama pentru Ziua Mondială a Tineretului (23-27 ianuarie), a doua la începutul lunii februarie în Emiratele Arabe Unite (3-5 februarie), a treia, în luna martie în Maroc (30-31 martie) şi cea de-a patra va fi în zilele de 5-7 mai în Bulgaria şi Macedonia.

 

După călătoriile în Albania (2014), în Polonia (2016) şi în Letonia, Lituania şi Estonia (2018), Bulgaria şi Macedonia (5-7 mai 2019) papa va vizita deci din nou o ţară din Europa de Est.(N.B.)


Intră acum și în grupul de