Cazuri de pestă porcină africană confirmate în județele Botoșani și Bistrița Năsăud: În județul Suceava se intensifică măsurile pentru prevenirea bolii.


Intră acum și în grupul de

Autorităţile sucevene intensifică măsurile pentru combaterea pestei porcine africate(PPA) prin organizarea de controale mixte ce vizează transportul de animale, după ce prezenţa virusului PPA a fost confirmată la porci mistreţi din două fonduri de vânătoare din judeţele Botoşani şi Bistriţa-Năsăud.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat pentru News Bucovina că se mențin în continuare măsurile de prevenire și combatere a bolii luate anterior și că în Vama Siret se face filtru și dezinfecție și că sunt filtre rutiere pe DN 18 și DN 17.

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Dănuţ Corneanu, a declarat, luni, că virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un porc mistreț, găsit mort pe raza fondului de vânătoare 40 Suharau din judeţul Botoşani, într-o zonă aflată la aproximativ  3 km de limita de frontieră cu Ucraina.

El a spus că suspiciunea de pestă porcină africană în acest caz a fost emisă în data de 19 ianuarie, în urma efectuării analizelor specifice la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, iar potrivit procedurii, probele au fost transmise Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, care au confirmat suspiciunea de PPA în cursul zilei de duminică.

Corneanu a spus că tot în cursul zilei de duminică au mai fost transmise de pe acelaşi fond de vânătoare către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava alte 13 carcase de porc mistreţ, analizele de laborator pe aceste probe neevidenţiind prezenţa virusului PPA, iar în cursul zilei de luni au fost analizate probe provenind de la alte 14 carcase de porc mistreţ din zona de protecţie şi supraveghere din apropierea focarului de boală din Fondul de Vânătoare Suharau, rezultatele fiind negative.

Conform ANSVSA, atât în Fondul de Vânătoare Suharău din judeţul Botoşani, cât şi  în Fondul de Vânătoare Aghireş din judeţul Bistriţa-Năsăud, serviciile veterinare au intervenit pentru acțiuni de dezinfecție și protecție a zonelor afectate, iar carcasele de porci mistreţi au fost distruse prin incinerare, anchetele epidemiologice fiind în curs de desfăşurare.

Sursa citată menţionează că în cele două judeţe Botoşani şi Bistriţa-Năsăud au fost convocate şedinţe ale Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

“Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative”, menţionează ANSVSA.

Aceeaşi sursă precizează că “virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând  nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social și economic”.


Intră acum și în grupul de