Sindicaliștii suceveni din învățământ acuză Ministerul Educației de dispreț față de lege: A anulat sporul de 15% pentru învățământul special pe motiv că e ilegal și a introdus sporul de 10% pentru suprasolicitare care nu a fost acordat pentru că ar fi ilegal


Intră acum și în grupul de

Alianța Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, a criticat, marți, Ministerul Educației Naționale pentru că acționează în dispreț față de lege și solicită sprijinul parlamentarilor suceveni pentru corectarea Legii Educației Naționale.

Astfel, potrivit liderului ASI Suceava, Giani Leonte, Ministerul Educației Naționale a transmis, luni,  în școli varianta 2.33 a programului EDUSAL, aplicație care realizează salarizarea în sistemul preuniversitar.

„Constatăm că sporul pentru învățământ special, de 15%, acordat până ieri personalului didactic din Centrele Județene de Asistență și Resurse Educaționale (CJRAE) a fost tăiat pe motivul că a fost, până acum, acordat ilegal. În același timp, MEN introduce sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, de 10%, de care, până ieri, personalul din CJRAE n-a beneficiat pe motiv că ar fi fost ilegal. Cu alte cuvinte, un spor care ieri era legal a devenit ilegal și un spor ilegal ieri a devenit legal. Legea 153, cea care stabilește salarizarea personalului din învățământ, e în vigoare de la 1 iulie 2017 și nu a suferit nicio modificare în privința acordării acestor două sporuri”, susține Leonte.

El consideră că în aceste condiții este grav, că în România modul de interpretare a legii se face după bunul plac, după cum consideră un ministru sau funcționar din minister.

„Această atitudine de dispreț față de lege este șocantă și incalificabilă. Angajații din CJRAE trebuie să beneficieze de ambele sporuri. Există o decizie a Tribunalului din Bacău care clarifică acordarea sporului pentru învățământul special de 15 %, încă de acum 2 ani. Pentru noi, acesta e un caz de bună practică și vom recurge la instanță pentru intrarea în legalitate”, anunță liderul ASI Suceava.

El adaugă că, pe de altă parte, faptul că programul EDUSAL se modifică cu trei zile înainte de ziua încasării salariului, 14 ale lunii, creează stres în compartimentele secretariat și contabilitate pentru că de multe ori statele de plată trebuie refăcute.

„De sporul pentru solicitarea neuropsihică trebuie să beneficieze și personalul didactic auxiliar din toate unitățile de învățământ preuniversitar, inclusiv personalul din inspectoratele școlare și din casele corpului didactic. ASI Suceava, va solicita sprijinul fiecărui parlamentar din județ pentru susținerea inițiativei legislative de modificare a LEN, prin care acest spor este recunoscut și acestor categorii de personal”, a declarat Giani Leonte.(L.B.)


Intră acum și în grupul de