Încă 9,4 milioane de euro pentru ca sistemele de termoficare din cinci oraşe sucevene să devină funcţionale


Intră acum și în grupul de

Primarii oraşelor sucevene Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret şi Gura Humorului au discutat vineri cu autorităţile judeţene despre derularea componentei termice a proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, stabilind că este necesară continuarea investiţiilor, astfel încât acestea să devină funcţionale.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Daniel Cadariu, a declarat că în urma analizei s-a stabilit că pentru punerea în funcţiune a sistemelor de termoficare construite prin proiect sunt necesare lucrări în valoare de 7,6 milioane de euro. El a spus că la Gura Humorului trebuie construită instalaţia de alimentare cu gaze naturale a centralei de cogenerare, transformarea a două centrale termice în puncte termice şi finalizarea programului de contorizare a consumului de energie termică, valoarea lucrărilor fiind estimată la 2,4 milioane de euro. Totodată, în municipiul Câmpulung Moldovenesc sunt necesare investiţii de 3,1 milioane de euro pentru realizarea unui racord de rezervă pentru alimentarea cu energie a centralei termice şi finalizarea contorizării, iar la Vatra Dornei investiţiile sunt evaluate la 1,7 milioane de euro pentru executarea a două puncte termice şi finalizarea reţelei primare de transport. În ceea ce priveşte municipiul Rădăuţi, vor trebui efectuate investiţii în valoare de 2 milioane de euro pentru finalizarea centralei de cogenerare, iar în Siret, investiţiile necesare sunt de 200.000 de euro pentru finalizarea contorizării şi a două centrale termice.
Cadariu a arătat că pentru asigurarea sumelor de bani în vederea finanţării acestor lucrări ar urma să fie realocate fondurile obţinute prin creditul angajat la Deutsche Bank, iar în cel mai rău caz, necesităţile financiare identificate ar urma să fie solicitate, eventual, Guvernului. Astfel, există posibilitatea ca din sumele necheltuite din programul de aducţiuni de gaze naturale să se realoce fondurile necesare finanţării finalizării investiţiilor în centralele de cogenerare.

Pentru aducţiunile de gaze naturale s-au alocat 27,5 milioane de euro, dar s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, întrucât din cei 233 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune prevăzuţi în proiect s-au executat lucrări pe o lungime de 101 kilometri. Amintim că, pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.


Intră acum și în grupul de