Flutur anunță noi investiții de peste 33 de milioane de euro la Spitalul Județean Suceava: Este cel mai ambițios program de investiții la Spitalul Județean Suceava. Noul ambulatoriu integrat va fi finalizat până în septembrie și va fi dotat cu cea mai modernă tehnică. Centrul de radiologie va deveni funcțional în toamnă


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, joi, pe șantierul Ambulatoriului Spitalului Județean Suceava alături de managerul Vasile Rîmbu, că SJU Suceava cu sprijinul Consiliului Județean vor finanța proiecte de 33 de milioane de euro  în noi investiții la unitatea spitalicească suceveană.

Flutur a spus că Ambulatoriul integrat al SJU Suceava are peste 4000 de mp de construcții, având demisol, parter și patru etaje, iar valoarea investiției este de 8,2 milioane de euro.

Președintele  CJ Suceava a menționat că lucrările la ambulatoriul integrat au început în noiembrie 2018, iar în septembrie urmează ca această construcție să fie finalizată după ce „la roșu” va fi la mijlocul lunii aprilie.

Urmează să fie amenajată și o parcare de 50 de locuri, dar și spații verzi și împrejmuire.

Lucrarea a început cu finanțarea CJ Suceava și a SJU Suceava, iar de la sfârșitul anului trecut a intrat pe finanțare europeană, prin POR 2014-2020.

„Așa s-a hotărât. Cei care au fost harnici și au investit fonduri, UE a venit și le-a decontat”, a spus președintele Flutur.

El a spus că lucrarea va fi decontată pe fonduri europene, ceea ce înseamnă un mare câștig pentru județul Suceava.

În ceea ce privește dotarea cu aparatură, președintele Gheorghe Flutur se vor aloca două milioane de euro de la CJ Suceava.

„Mutăm aici 90 la sută din ambulatoriul din spital care este insuficient”, a menționat președintele CJ Suceava care a explicat că dacă în 2009 la ambulatoriul SJU Suceava se prezentau anual 47.000 de persoane, acum se prezintă anual peste 200.000 de pacienți și se estimează că numărul va crește spre 300.000, fiind vorba de persoane atât din județul Suceava cât și din cele limitrofe.

În această construcție va fi extins și platoul tehnic și va fi dotat cu un scintigraf  pentru diagnosticarea unei plaje extinse de afectiuni structurale sau patologice.

„Construim de fapt o policlinică cu cea mai nouă tehnică”, a spus Flutur.

El a precizat că la Ambulatoriul Integrat va fi un program de șapte ore, dar se ia în calcul ca după orele de program medicii să poată efectua consultații contra-cost.

Președintele Flutur a mai anunțat că în ceea ce privește centrul de radioterapie s-au reluat lucrările, iar la mijlocul lunii aprilie se finalizează partea de bază a centrului, cea din subsol, urmând ca apoi să fie continuate lucrările pentru realizarea construcției care mai are parter și etaj, astfel încât în luna septembrie să fie funcțională.

„Au dotarea toată adusă. E un program cu fonduri private de circa cinci milioane de euro într-o primă etapă urmând ca în a doua etapă să fie aduse alte aparate ”, a spus președintele CJ Suceava.

Totodată, Flutur a anunțat noi investiții, cum ar fi realizarea extinderii blocului operator cu patru noi săli de operații prin supraînălțarea corpului D de clădire, investiție de 7,8 milioane de euro.

El a explicat că se mărește blocul operator pentru că în ultimii zece ani s-a dublat numărul de pacienți care suferă intervenții chirugicale în SJU Suceava.

O altă investiție urmează să fie realizată prin supraînălțarea corpului E al clădirii pentru realizarea unor facilități pentru chirugie plastică și arși, iar pentru finanțarea acestei investiții CJ Suceava a solicitat sprijinul financiar al Ministerului Sănătății care încurajează astfel de proiecte, fiin nevoie de 4,6 milioane de euro cu tot cu dotări.

Președintele Flutur a mai spus că o altă investiție este cea a heliportului care va fi amenajat pe terasa SJU Suceava și va avea 430 mp, cu o valoare de 1,3 milioane de euro.

Potrivit acestuia este nevoie de o astfel de facilitate pentru ca pacienții să poată fi aduși mai repede la SJU Suceava, sau, dacă e cazul, să fie transferați pe calea aerului la clinici universitare.

Un alt proiect important va fi reabilitarea alimentării cu apă potabilă a Spitalului Județean Suceava în condițiile în care conductele nu au mai fost înlocuite din 1966. Este o investiție de 2,4 milioane de euro și este necesară pentru a elimina riscuri de infecții, urmând să fie finanțată de CJ Suceava și SJU Suceava.

În ceea ce privește pasajul subteran care va face legătura între corpurile Spitalului Județean Suceava care acum sunt despărțite de strada principală a municipiului, se fac în prezent studiile de proiectare care să stabilească și cât de mare va fi deschiderea pentru că va fi luat în calcul și Spitalul de copii care se va construi în zona spitalului vechi.

O altă investiție este cea în ambulatoriul secției de boli infecțioase, care trebuie să fie separat de ambulatoriul integrat și se va amenaja în demisolul secției de boli infecțioase, care va costa 2 milioane de euro, fonduri alocate din bugetul județean și al spitalului.

Totodată, se va amenaja și un Centru de excelență, cu fonduri europene de 682.000 de euro, prin modernizarea unei clădiri ce a aparținut DSP Suceava.

„Cadrele medicale de la Spitalul Județean merită așa ceva, un loc unde să se întâlnească și să facă seminarii și să se specializeze”, a spus Flutur.

În ceea ce privește blocul de locuințe pentru medici, CJ Suceava va finanța cu 1,7 milioane de lei racordurile pentru utilități, iar investiția de 18 milioane de lei va fi asigurată de Compania Națională de Investiții.

„La o simplă totalizare, ceea ce își propune Spitalul Județean, sprijinit de Consiliul Județean Suceava, sunt investiții de 33 de milioane de euro în perioada următoare. Este un program foarte curajos, cred că cel mai curajos”, a spus Flutur.

El a arătat că în condițiile în care Ambulatoriul Integrat este finanțat cu fonduri europene, permite Consiliului Județean Suceava să aloce banii în alte direcții.

„Este cel mai ambițios  program de investiții la Spitalul Județean Suceava, investiții făcute în cea mai mare parte din banii noștri și din bani europeni. Ați văzut că UE atunci când vede că faci îți decontează”, a spus Flutur.(T.B.)


Intră acum și în grupul de