Premieră la SJU Suceava: Tratament endoscovascular al anevrismului de aortă abdominală realizat de o echipă multidisciplinară formată din medici din Suceava, Iași, Timișoara și Wuppertal(Germania)


Intră acum și în grupul de

O echipă multidisciplinară formată din medici din Suceava, Iași, Timișoara și Wuppertal (Germania) a efectuat, vineri, la Spitalul Județean Suceava prima intervenție endovasculară al anevrismului de aortă abdominală.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 60 de ani cu iminență de ruptură aortică și care are multiple boli asociate,  se simte bine după intervenție și în câteva zile va fi externat.

 Din echipa care a efectuat intervenția au făcut parte dr. Mihai Crețeanu jr. de la SJU Suceava,  dr. Igor Nedelciuc, medic primar cardiologie intervențională, de la clinicile Arcadia Iași, dr. Rolf Dammrau, șeful departamentului de tratament endovascular al aortei de la Spitalul Clinic Universitar Helios din Wuppertal, Germania, dr. Adrian Mănesc, chirurg vascular la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, dar și dr. Dorin Stănescu, medic anestezist, de la Spitalul de Urgență Suceava.

Dr. Rolf Dammrau a explicat într-o conferință de presă că în cazul acestui pacient, din cauza bolilor asociate, prima recomandare a fost cea de tratament endovascular și nu intervenția chirurgicală clasică și că prin această intervenție anevrismul a fost eliminat complet din circuit.

„Pacientul se simte bine și în câteva zile va fi externat din spital”, a menționat Dammrau care a apreciat atât dotările din spitalul sucevean cât și întreaga echipă.

În cadrul conferinței de presă, președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România, prof. dr. Florin Bîrsășteanu, a lăudat rezultatele echipei medicului sucevean Mihai Crețeanu jr. și a subliniat că a văzut lucruri minuate în acest spital.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Tiberius Brădățan, l-a felicitat pe Mihai Crețeanu Jr. pentru organizarea primului simpozion regional de tehnici endovasculare la Suceava și pentru intervenția în premieră pentru tratamentul anevrismului de aortă.

El a menționat că SJU Suceava a fost primul centru non-universitar care poate interveni în tratamentul prin tromboliză a accidentului vascular cerebral 24 de ore din 24 și a anunțat că Ministerul Sănătății își propune să finanțeze suplimentar centrele în care se poate interveni 24 de ore din 24 mai ales în condițiile în care radiologia intervențională rezolvă spectaculos probleme medicale.(N.B.)


Intră acum și în grupul de