Radio „Vocea Evangheliei” şi-a schimbat frecvenţa


Intră acum și în grupul de

Comunicat de presă

În anii comunismului, românii aveau şanse minime de a asculta emisiuni creştine de radio, acestea fiind difuzate din exteriorul ţării şi fiind totodată extrem de bruiate. Dar, imediat după revoluţie, câţiva fraţi cu viziune evanghelistică din ţară au dorit să înfiinţeze un post de radio creştin care să producă şi să difuzeze emisiuni pe teritoriul României.
Astfel, după o perioadă de zbatere, s-a născut proiectul unei reţele de staţii de radio creştin, numită Radio „Vocea Evangheliei”. Primele licenţe, obţinute destul de greu, au fost acordate totuşi pentru 6 oraşe din ţară: Suceava, Bucureşti, Oradea, Sibiu, Cluj şi Timişoara. Staţia care a început cea dintâi emisia a fost cea din Suceava. Ulterior, au primit licenţe radio Braşovul şi Constanţa.
În august 1993, pe 99 Mhz, sucevenii au auzit pentru prima dată muzică şi programe cu caracter religios, acestea purtând amprenta alianţei evanghelice. Cu o licenţă de doar 2 ore, fiind în partaj cu un post de radio comercial, staţia a funcţionat iniţial în condiţii precare. Emitea zilnic în intervalul 12:00-14:00, iar sucevenii şi cei din împrejurimi se bucurau de programele care, iniţial, erau produse în staţia Bucureşti. Ulterior echipa a mai crescut şi s-a demarat producerea unor emisiuni proprii. Emisia se realiza de pe echipamentul staţiei comerciale de radio cu care emitea pe aceeaşi frecvenţă cu noi.
Datorită unor factori obiectivi, staţia a fost obligată să-şi înceteze activitatea timp de aproximativ jumătate de an. În acest interval, s-a reuşit achiziţionarea unui apartament într-o locaţie extraordinar de bună, fiind amenajat corespunzător pentru producţie şi emisie. Condiţiile de lucru erau optime pentru echipă şi singurul inconvenient îl constituia timpul restrâns de difuzare.
Deşi s-au făcut eforturi semnificative pentru obţinerea unei alte frecvenţe pentru staţia Suceava, lucrurile au rămas aparent neschimbate. După plecarea în străinătate, iniţial a lui Dorin Bodnariuc şi ulterior a lui Corneliu Tuchlei, care fusese şi directorul staţiei, s-au făcut noi demersuri de extindere a timpului de emisie.
Astfel, în primăvara anului 2004, staţia RVE Suceava a primit o frecvenţă confesională – 102,7 Mhz, cu o perioadă de emisie zilnică de 12 ore în intervalul orar 14:00-02:00, restul timpului aparţinând unui alt post de radio religios. Această schimbare majoră a implicat eforturi semnificative pentru angajarea mai multor redactori, dar şi pentru achiziţionarea şi amenajarea unui apartament învecinat cu cel care era deja în proprietate.
Entuziasmul, datorat primirii unui timp de emisie de şase ori mai mare decât cel precedent, a determinat şi comunitatea neoprotestantă din zonă să se implice financiar. Astfel, prin contribuţii diverse, schimbarea antenei, extinderea şi modernizarea sediului, lărgirea colectivului redacţional s-au făcut până la data de 6 septembrie 2004, când s-a dat startul pe noua frecvenţă ce emitea în întreg spaţiul bucovinean.
Din iunie 2007, RVESV emite şi pe internet. Adresa www.rvesv.ro, având cel mai mare număr de ascultători pe această cale din întreaga reţea naţională RVE.
Dar în toamna anului 2008, RVESV a primit o frecvenţă de 24 h/zi. Începând cu finele lui februarie 2009, RVESV emite terestru pe noua frecvenţă 94,2 MHz. Echipa actuală numără 11 persoane şi este condusă de directorul staţiei – Daniel Grigoriciuc. RVESV este un radio de nişă având un număr de ascultători consacraţi care reprezintă aproximativ 10% din populaţia judeţului Suceava.
Conţinutul programelor este diferit de cel al altor staţii, emisiunile şi muzica având un puternic accent religios evanghelic.
Serbarea de inaugurare a avut loc în ziua de 28.02.2009 în sala mare a Casei de Cultură Suceava, serbare la care a participat un număr impresionant de ascultători, extrem de mulţi dintre aceştia fiind nevoiţi să se întoarcă acasă sau să asculte programul de pe holurile Casei de Cultură. În cadrul programului festiv au contribuit cu diverse compoziţii muzicale: corul bărbătesc Bucovina, fanfara bisericii Maranatha, interpretul Nicu Wagner, corul de clopoţei al bisericii Betel.
Expunerea de bază a avut-o pastorul Viorel Candrianu, iar scurte intervenţii au aparţinut: directorului general al reţelei RVE din România – Lician Despa, preşedintelui Cultului Creştin după Evanghelie din România – Virgil Achihai, preşedintelui Filialei Penticostale Suceava – Şerban Constantin. La final, directorul staţiei – Daniel Grigoriciuc, a înmânat invitaţilor speciali cadouri simbolice pentru acest moment de start pe noua frecvenţă.
Recepţia s-a încheiat la Sala de Festivităţi a Centrului Creştin „Fildelfia” din Suceava, unde invitaţii speciali, alături de directorii din întreaga reţea şi din echipa RVE au servit un bufet suedez.


Intră acum și în grupul de