Premieră: A apărut o listă cu peste 10.000 de nume ale românilor morți în lagărele de exterminare din Rusia sovietică


Intră acum și în grupul de

Ambasada României în Federația Rusă a publicat o listă cu zece mii de români, civili și militari, care au murit în lagărele de exterminare ale NKVD-ului pe teritoriul Rusiei sovietice.

Potrivit ambasadorului României în Federația Rusă Vasile Soare, acest document conține lista nominală a primilor 10.724 de prizonieri români, decedați între 1941-1956 în lagărele care au existat pe teritoriul actual al Federației Ruse. În total, în arhivele ruse au fost identificare date despre aproape 30 de mii de români morți în lagărele NKVD.

Vasile Soare a precizat că documentul este „o nouă premieră a misiunii noastre diplomatice la Moscova în domeniul comemorativ şi premieră pentru istoriografia românească în general – în baza cercetărilor neobosite efectuate în mai multe arhive de stat ruse, a fost elaborat un documentar edificator privind victimele de război române din Rusia (militari și civili ajunși în prizonierat)”.

Totodată, ambasadorul român a declarat că-și dorește ca acest document „să aducă lumină şi bucurie multor familii ale urmașilor foștilor prizonieri români de război (inclusiv a unora de peste Prut), aceștia având ocazia abia acum, după 75 de ani, să afle unde își dorm somnul de veci tații, bunicii și străbunicii lor care nu s-au mai întors din război niciodată. În anii războiului, de cele mai multe ori, familiile primeau acasă o veste, o telegramă, prin care erau înștiințate că tatăl sau fiul lor – soldatul X – ”a dispărut pe front în Rusia”. În realitate, foarte mulți dintre acești ostași, care au supraviețuit cumplitelor bătălii pe Frontul de Est, au fost capturați și făcuți prizonieri, ajungând în lagărele NKVD amplasate pe întregul teritoriu al URSS. O parte din prizonieri au supraviețuit detenției în lagăre şi s-au întors acasă, la familii (ultimii în anul 1956!), dar o mare parte au murit şi au fost înhumați în cimitire sau gropi comune, alături de camarazi de diferite naționalități, de regulă în apropierea lagărelor…Despre soarta acestora (zeci de mii) nu s-a mai aflat nimic, familiile nu au mai primit veste, așteptându-i ani de zile să se întoarcă…”

La final, Vasile Soare a conchis că „putem considera, că bunicii şi străbunicii Dumneavoastră – foști prizonieri români de război – s-au întors, în sfârșit, ACASĂ”.

Precizăm că acest document a fost publicat astăzi, în ziua când sunt comemorate victimele celui de al doilea val de deportări din Basarabia și Bucovina de Nord. Acum 70 de ani, pe 5-6 iulie 1949, trenurile pline cu românii din provinciile istorice, anexate de URSS, au pornit spre ținuturile îndepărtate ale Siberiei și Kazahstanului.

Documentul cu numele celor peste 10 mii de români îl puteți descărca accesând acest link.


Intră acum și în grupul de