Flutur, la lansarea proiectului de formare în educație AmbasaDOR DE BUCOVINA: Trebuie să ne aplecăm mai mult asupra diasporei până când nu e prea târziu și veți avea nevoie de translator să vorbiți cu nepoțeii


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, la lansarea proiectului de formare în educație AmbasaDOR DE BUCOVINA că problema sucevenilor plecați la muncă în străinătate trebuie să fie mereu în atenția autorităților și să facă mai multe pentru aceștia până când nu este prea târziu și va fi nevoie de translator pentru a discuta cu nepoții.

El a arătat că Luna Diasporei a început de luni, cu acest proiect, Diaspora-Educație și Formare AmbasaDOR DE BUCOVINA, amintind că în 2016 a inițiat proiectul Lunii Diasporei pentru că a simțit această obligație a a autrităților județene față de sucevenii plecați la muncă în străinătate.

Președintele Flutur a spus că Suceava este, din păcate,campion în ceea ce privește numărul persoanelor plecată la muncă în străinătate și că a simțit că trebuie să se facă mai mult pentru ei, măcar în luna august, luna concediilor, și să stea de vorbă instituționalizat cu aceștia.

El a menționat că statisticile arată că peste 150.000 de suceveni sunt plecați la muncă în străinătate, iar România e campioană în Europa cu peste 5 milioane de români plecați afară.

„De aceea eu cred că trebuie să ne aplecăm mult mai mult și pe această problemă, a românilor din afară, până când nu e prea târziu, până nu ne vin nepoțeii și nu știu românește deloc și va trebui să aveți traducător”, a spus Flutur.

În ceea ce privește proiectul AmbasaDOR DE BUCOVINA, Flutur i-a rugat pe cei implicați în proiect să fie  ambasadori ai Bucovinei și să o promoveze acolo unde merg pentru că merită Bucovina promovată mult.

El a amintit că anul trecut, în an centenar, au fost acordate diplome sucevenilor care au făcut cinste zonei, și a spus că numai în sala din Consiliul Județean Suceava unde s-a desfășurat manifestarea, erau personalități pentru formarea a trei guverne.

Flutur a menționat că a încercat cu diaspora câteva proiecte, iar unul de succes este deschiderea curselor aeriene spre destinații din Europa, care s-a făcut prin implicarea sucevenilor din diaspora.

El a spus că Bucovina a devenit un brand foarte puternic și că numărul de turiști a depășit 400.000 anul trecut, iar Bucovina a devenit a treia destinație turistică după Litoral și Poiana Brașov.

Președintele Flutur a mai transmis că trebuie promovate lucrurile bune din țară.

„Cred că noi, ca români trebuie să fim mai curajoși și mai ofensivi în afară. Nu numai să facem treaba altora. Să vorbim mai mult despre calitățile românilor, să fim mai patrioți. Eu cred că e prea multă vrajbă și prea multe grupuri care nu ajută la imaginea României și a românilor. În statistici vedem că sunt creativi, inteligenți, au inițiativă, sar în ajutor. Ar trebui să vorbim mai mult despre asta decât despre faptele rele care, din păcate, au pus o ștampilă nu foarte fericită pe România și chiar pe zona noastră”, a conchis Gheorghe Flutur. (T.B.)


Intră acum și în grupul de