O nouă centrală termică ar putea asigura încălzirea în municipiu


Intră acum și în grupul de

O nouă centrală termică, dimensionată corespunzător, ar putea fi construită în municipiul reşedinţă de judeţ pentru asigurarea încălzirii, întrucât actuala centrală electro-termică este mult prea mare şi nu are piaţă pentru producţia realizată.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că împreună cu AGA Termica SA şi Consiliul Local caută o soluţie pentru asigurarea încălzirii în municipiu la costuri acceptabile, în condiţiile în care intenţia de a privatiza societatea de termoficare, Termica SA, a fost un eşec după ce la cele două licitaţii organizate nu s-a înscris nici o firmă, una din cauze fiind şi efectul crizei economice. El a arătat că deşi deţine o centrală electro-termică modernă, societatea de termoficare nu are piaţă pentru producţia realizată. „Nu avem cui vinde marfa. Aburul tehnologic nu se caută, iar la energia electrică nu avem speranţe că vom vinde mai mult. E criză de sistem pentru că avem o supra-capacitate de producţie”, a explicat Lungu.

Edilul-şef al Sucevei mai a arătat că intenţia autorităţilor de a reveni la centrala folosită până în 1989 şi care produce apă caldă pe perioada verii nu se justifică din cauză că investiţiile necesare se ridică la 20-25 de milioane de euro. Lungu consideră că soluţia o constituie construcţia unei noi centrale termice, dimensionată doar pentru energie termică şi care să funcţioneze cu gaze naturale. El a spus că pentru o asemenea investiţie municipalitatea intenţionează să realizeze un parteneriat cu o firmă privată care să preia în concesiune distribuţia agentului termic şi a estimat că noua capacitate ar putea intra în funcţiune în iarna 2010-2011.

Primarul a subliniat că municipalitatea continuă să investească în reabilitarea sistemului de distribuţie a agentului termic înlocuind conductele magistrale şi modernizând punctele termice. Totodată, pentru creşterea confortului termic în apartamente, el susţine programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, iar în acest an vor intra în acest program 943 de apartamente ale unor blocuri din zona centrală pentru care Guvernul a alocat 8,2 milioane de lei, iar Primăria va contribui cu 8 milioane de lei.

Consiliul Local Suceava a votat, la începutul lunii martie, cu majoritate, privatizarea societăţii de termoficare, Termica SA Suceava, prin vânzare de acţiuni, la preţul de 18,3 milioane de euro, dar la cele două licitaţii organizate nu s-a prezentat nici o firmă.


Intră acum și în grupul de