Ion Lungu, încrezător că localitățile din Zona Metropolitană Suceava vor putea accesa fonduri europene de peste 180 de milioane de euro: Avem deja aprobată strategia de dezvoltare cu 58 de proiecte în valoare de 165 de milioane de euro


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că în următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene apelurile pentru proiecte ar urma să fie descentralizate astfel încât să se renunțe la centralismul actual cu apeluri naționale.

El a spus că a participat săptămâna trecută la Colegiul Director al Asociației Municipiilor din România unde a fost discutată și cu reprezentanți guvernamentali strategia 2021-2027.

În cadrul discuțiilor, primarii de municipii au cerut ca pentru fondurile europene să se renunțe la apelurile naționale, centralizarea fiind una dintre cauzele întârzierilor în realizarea proiectelor cu finanțare europeană.

„Ne dorim o descentralizare reală, să putem depune proiecte pe municipiu, să putem depune proiecte în asociere cu alte municipii și să acționăm în cadrul zonei metropolitane”, a spus Lungu.

Primarul a explicat că în ceea ce privește Zona metropolitană Suceava, potrivit datelor consultanței realizate de Banca Mondială pentru Comisia Europeană, municipiul Suceava ar putea atrage finanțare de 140 de milioane de euro, iar 45 de milioane de euro pentru celelalte localități ale zonei metropolitane.

Ion Lungu a subliniat că Zona metropolitană Suceava are deja aprobată strategia de dezvoltare și are 58 de proiecte ce pot fi aplicate, în valoare de 165 de milioane de euro.

Primarul a anunțat că va solicita întrunirea, săptămâna viitoare, a Colegiului Director al Zonei Metropolitane Suceava pentru actualizarea documentației pentru proiectele respective.

„Este o șansă reală să putem promova proiecte europene. Iată că iese soarele și pe strada Zonei Metropolitane. Până acum, din păcate, nu am putut aplica proiecte europene pentru că municipalitățile au fost pe axa de dezvoltare urbană, iar restul pe cea de dezvoltare rurală”, a spus Ion Lungu.

El și-a exprimat încrederea că va exista acum șansa dezvoltării de proiecte și pe Zona Metropolitană.

Primarul Ion Lungu a mai anunțat că și Asociația „Moldova se dezvoltă” a primit personalitate juridică și va putea accesa proiecte cu finanțare europeană pe instrumentul Intervenţii Teritoriale Integrate (ITI) ce permite statelor membre să pună în aplicare programe operaţionale la nivel intersectorial şi să recurgă la finanţare provenind de la mai multe axe prioritare ale unuia sau ale mai multor programe operaţionale, pentru a asigura punerea în aplicare a unei strategii integrate pentru un teritoriu specific ceea ce conferă statelor membre atât flexibilitate în ceea ce priveşte elaborarea programelor operaţionale, cât şi eficienţă în materie de punere în aplicare a unor acţiuni integrate prin finanţare simplificată. (T.B.)


Intră acum și în grupul de