Consulul României la Cernăuţi îndeamnă la abordarea cu curaj a subiectelor sensibile pe teme istorice


Intră acum și în grupul de

Prezent la vernisajul expoziţiei de pictură româno-ucraineană şi lansarea catalogului taberei de creaţie de la Suceviţa, din cadrul proiectului transfrontalier „Arta un limbaj comun între două culturi” finanţat de UE, Consulul General al Ucrainei la Suceava, Yuriy Verbytski a declarat vineri, că proiectele comune ale celor două regiuni trebuie repetate, „fie cu, sau fără ajutorul UE”. „Trebuie să aflăm cât mai multe unii despre alţii, pentru că adevărul este că nu ne cunoaştem. Doar cei din zona Cernăuţi cunosc mai bine România”, a declarat consulul Yuriy Verbytski.

Mult mai tranşant în schimb a fost Consulul României la Cernăuţi, Dorin Popescu care a precizat că, Consulatul României este profund interesat ca dialogul să continue şi spre alte domenii, nu doar artă. „Pledăm pentru un curaj mai consecvent privind abordarea unor subiecte mai sensibile, de exemplu cele istorice. Ne gândim la un proiect privind realizarea unei enciclopedii de către muzeografii şi istoricii celor două regiuni”, a menţionat consulul Dorin Popescu adăugând că, ideile diferite pot fi constructive de aceea istoricii şi muzeografii din cele două regiuni ar trebui să se întâlnească şi să discute, chiar şi în contradictoriu.

„Ar trebui să fie mai curajoşi în relaţiile de apropiere şi înţelegere. E bine că începem cu arta, dar nu trebuie să ne oprim aici. Dacă arta este un limbaj capabil să ne apropie, vă propun să trecem de animozităţile din trecut. Următorul domeniu de apropiere ar trebui să fie între muzeografii şi istoricii din cele două regiuni”, a declarat Consulul României la Cernăuţi.

Mergând pe firul discuţiei, consulul Yuriy Verbytski a încheiat afirmând: „Istoria ne leagă, nu ne separă, ci doar sunt păreri diferite.”


Intră acum și în grupul de