Congresul Mondial al Psihiatriei Sociale a fost organizat în acest an în România și a concluzionat că factorii sociali determinanţi ai sănătaţii şi accesul la îngrijire medicală necesită o atenţie urgentă. Alexandru Paziuc: Starea de tensiune de la nivel mondial este în creştere, iar acest lucru se repercutează şi asupra indivizilor


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, medicul primar psihiatru sucevean Alexandru Paziuc a fost distins cu Premiul de Excelenţă şi cu titlul “Honorary Fellow” în semn de recunoaştere a  contribuţiei sale deosebite în domeniul sănătăţii, bunăstării oamenilor, precum şi a activităţii dedicate psihiatriei sociale în România, distincţiile fiind înmânate în cadrul celei de a XXIII-a ediţii a Congresului Mondial de Psihiatrie Socială, ce s-a desfăşurat la Bucureşti, în perioada 25-28 octombrie 2019.

Medicul sucevean a declarat că este onorat de acordarea distincţiilor arătând că acestea reprezintă o apreciere a modului în care a fost organizată manifestarea de o asemenea anvergură în România, dar şi a activităţii sale în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România.

Paziuc, care a fost co-preşedinte al Comitetului Naţional de Organizare al celei de a XXIII-a ediţii a Congresului Mondial de Psihiatrie Socială,  a precizat pentru NewsBucovina că manifestarea ştiinţifică organizată la Bucureşti s-a bucurat de un real succes şi a reunit peste 650 de delegaţi din 66 de ţări, la eveniment participând personalităţi internaţionale marcante care activează în domeniul psihiatriei sociale, preşedinţii celor mai importante comitete ştiinţifice ale societăţilor mondiale şi europene de psihiatrie socială, precum şi numeroşi alţi invitaţi, psihoterapeuţi, psihologi, medici psihiatri.

El a spus în cadrul congresului au fost 441 de prezentări ştiinţifice, inclusiv19 workshop-uri, 12 sesiuni plenare şi 53 de simpozioane, iar participanţii au împărtăşit din experienţa lor profesională, au prezentat noutăţile din acest domeniu, dar şi modelele de bune practici ale asistenţei de psihiatrie socială din ţările din care provin.

Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România a menţionat că tema manifestării  “Factorii sociali determinanţi ai sănătaţii şi accesul la îngrijire medicală” este una foarte importantă şi de mare actualitate.

“Alegerea temei a fost determinată şi de faptul că în momentul de faţă  starea de tensiune de la nivel mondial este în creştere, iar acest lucru se repercutează şi asupra indivizilor, asupra cetăţenilor din ţările respective, mai ales că, în ultimul timp, tot mai mult se constată că nu atât factorii genetici, sigur, care sunt importanţi, fiind vorba de o anumită vulnerabilitate a persoanei respective, dar mai important este factorul social, mediul în care se naşte, creşte, în care este educat, în care trăieşte şi lucrează şi numai în parametrii sociali ne putem da seama de acest lucru”, a explicat Paziuc.

Medicul Alexandru Paziuc a subliniat că dezvoltarea serviciilor comunitare în domeniul psihiatriei sociale rămâne o prioritate şi o necesitate, ca o continuare a activităţii medicale de la nivelul spitalelor, astfel încât beneficiarii serviciilor de sănătate mintală să se poată recupera şi reintegra mai uşor în familie şi societate.

Medicul sucevean a precizat că această ediţie a Congresului Mondial de Psihiatrie Socială(WASP) a fost organizată de Societatea Mondială de Psihiatrie Socială, în parteneriat cu Asociaţia Mondială de Psihiatrie, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Asociaţia Română de Psihiatrie Socială.

Comitetul Ştiinţific al WASP Bucureşti 2019 l-a avut ca preşedinte pe Rachid Bennegadi din Franţa, co-preşedinte pe Eliot Sorel din Statele Unite ale Americii, originar din Fălticeni, iar din acest for au mai făcut parte, în calitate de membri, prof. Roy Abraham Kallivayalil din India, medicul sucevean Alexandru Paziuc, preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România şi medicul Doina Cozman, preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, ultimii doi fiind şi co-preşedinţi ai Comitetului Naţional de Organizare a  WASP Bucureşti.

Medicul Alexandru Paziuc a mai spus că participanţii la Congresul Mondial de Psihiatrie Socială au adoptat la finalul lucrărilor “Declarația privind politicile informate despre bunăstarea socială şi sănătatea mintală” în care se afirmă că factorii sociali determinanţi ai sănătaţii şi accesul la îngrijire medicală necesită o atenţie urgentă din partea celor care planifică politici publice, a administratorilor, profesioniştilor din domeniul sănătăţii mintale şi a guvernelor lumii.

Totodată, participanţii şi-au exprimat opinia că nu există o bună sănătate mintală în absenţa unui mediu înconjurător, economic şi social corespunzător.

De menţionat este că gazdele evenimentului au organizat şi o seară românească, în program fiind inclus un moment artistic cu dansuri populare şi melodii tradiţionale din Bucovina.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de