Florin Sinescu consideră că este necesară descentralizarea și reorganizarea administrativ-teritorială care este acum făcută în baza unei legi din 1968: E nevoie de un proiect de țară //VIDEO


Intră acum și în grupul de

Fostul prefect de Suceava, Florin Sinescu, a vorbit, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, de necesitatea reorganizării teritoriale și a descentralizării pentru a eficientiza serviciile publice și pentru dezvoltarea țării.

„În ceea ce privește descentralizarea, lucrurile ar trebui abordate la început de mandat. Vorbim de patru ani de zile în care să implementezi și regionalizarea și descentralizarea României”, a spus Sinescu.

El a explicat că din punctul său de vedere, prefectul nu trebuie să rămână decât cu ceea ce înseamnă instituțiile de control ale statului, iar instituțiile de reglementare să fie trecute la Consiliul Județean.

Sinescu a exemplificat cu situația Agenției pentru Protecția Mediului care reglementează în domeniul mediului și ar trebui să fie în subordinea Consiliului Județean, în timp ce Garda de Mediu, care controlează, să rămână în coordonarea Prefecturii.

El a mai arătat că se impune și o reorganizare administrativ-teritorială.

Fostul prefect a declarat că în ceea ce privește localitățile sunt prea multe și că doar în județul Suceava sunt 114.

Sinescu a menționat că în perioada 2003-2004 s-au făcut peste noapte din comune orașe, această decizie fiind luată la vremea respectivă pentru creșterea numărului de locuitori care locuiesc în mediul urban ca o cerință de preaderare la UE.

Gepostet von NewsBucovina.ro am Montag, 4. November 2019

Totodată, el a amintit și de perioada în care au fost scindate unele comune care a dus la creșterea numărului de angajați care să soluționeze populației problematicile administrative, dar veniturile au fost înjumătățite, în cel mai bun caz.

Este nevoie de un proiect de țară în ceea ce privește o reorganizare administrativ-teritorială”,  a spus Sinescu.

El a arătat că acum organizarea administrativ-teritorială este realizată în baza Legii nr.2 din 1968, făcută în comunism, care avea la bază criteriul industrializării, astfel încât un județ să se poată să se autogospodărească pe baza resurselor pe care le avea.

„Asta a fost gândirea din 1968. Lucrurile nu mai sunt ca atunci, s-au schimbat, suntem într-o dinamică permanentă. Vedem că la nivelul României funcționăm cu 15 Curți de Apel. Probabil că aceasta ar fi soluția, pentru că sunt deja structuri care funcționează pe acest sistem și sunt viabile.E nevoie de un proiect de țară. E nevoie de o majoritate parlamentară clară și de un mandat de patru ani ca să poți să implementezi toate aceste lucruri”, a concluzionat Sinescu.(T.B.)


Intră acum și în grupul de