Florin Sinescu, analiză privind votul la prezidențiale: Sucevenii au arătat că sunt oameni informați pentru că votul nu a fost foarte polarizat. În turul al doilea cred că sucevenii vor da un vot „pentru” deoarece am votat de prea multe ori „împotrivă”


Intră acum și în grupul de

Fostul prefect de Suceava, Florin Sinescu, a făcut, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, o analiză succintă a rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale în comparație cu cele de la alegerile europarlamentare din luna mai și a constatat că în ceea ce privește interesul sucevenilor, la alegerile prezidențiale a fost un interes mai mare față de alegerile europarlamentare.

Astfel, dacă la alegerile europarlamentare au votat 247.160 de suceveni, la alegerile prezidențiale 259.621, din care 255.000 au fost voturi valabil exprimate.

El a spus că la nivel de județ, mediul rural a votat mai mult față de mediul rural, nu cu foarte mult. 139.516 au votat în mediul rural și 120.122 au votat în mediul urban.

În ceea ce privește categoriile de vârstă, segmentul 45-64 de ani a reprezentat ponderea cea mai mare din votul sucevenilor urmat de cei peste 65 de ani, după care segmentul de vârstă 35-44 de ani și mai puțin segmentele 25-34 de ani și 18-24 de ani.

„E o zonă de dezinteres din partea celor mai tineri, ceea ce înseamnă că activitatea cetății, zona administrativă și cea prezidențială nu e de interes și nu este vina lor, ci probabil, este și vina candidaților”, a spus Sinescu.

El a arătat că nu s-au abordat în această campanie electorală de 30 de zile subiecte ce țin efectiv de președintele României.

Florin Sinescu dă cărțile pe față în privința turului 1 al alegerilor prezidențiale!!

Gepostet von NewsBucovina.ro am Mittwoch, 13. November 2019

„Am văzut o ultimă dezbatere, în 8 noiembrie, în care s-a discutat de Caracal. Nu cred că acesta este subiectul de abordat într-o campanie de prezidențiale”, a spus Sinescu.

Fostul prefect a spus că de interes ar fi fost subiectul vizelor pentru SUA, subiectul aderării la Spațiul Schengen, subiectul Marea Neagră, relația cu vecinii, cu Rusia, cu Republica Moldova, cu Ucraina sau chiar subiectul MCV, fiind subiecte care țin de președintele României.

„Noi am ajuns în această campanie să discutăm despre defectele fiecăruia și nu despre calitățile fiecăruia”, a spus Florin Sinescu care și-a pus întrebarea dacă acum s-a votat pentru un candidat sau împotriva cuiva.

„Eu cred că trebuie să votăm „pentru”, să vedem în candidatul care aduce în discuție subiectele de președinte, cu soluții, astfel încât să ne reprezinte pentru următorii cinci ani”, a adăugat fostul prefect.

El a mai arătat că în urma analizei votului exprimat de suceveni, la partide, perdantul de pe locul întâi este Alianța USR-PLUS care, la alegerile europarlamentare, a primit din partea sucevenilor 35.465 de voturi, iar la alegerile prezidențiale 27.395 de voturi.

„Este o diferență substanțială, de 8-9 mii de voturi care s-au regăsit în zona lui Klaus Iohannis pentru că saltul cel mai mare l-a avut PNL care a obținut 83.487 de voturi la alegerile europarlamentare, iar la prezidențiale Klaus Iohannis 100.342 de voturi”, a spus Sinescu care crede că saltul de peste 17.000 de voturi pentru candidatul PNL  provine din zona USR și a celor care au venit suplimentar la vot

În ceea ce privește PMP, partidul ca obținut 16.518 de voturi la europarlamentare, iar la prezidențiale 17.966, având o creștere de peste mie de voturi.

El a remarcat că PSD a primit 64.073 la europarlamentare, iar la prezidențiale, 63.613, fiind o scădere mai mare la PSD în condițiile unei participări mai mari la alegerile prezidențiale.

În ceea ce privește Pro România, Sinescu a remarcat că  Mircea Diaconu a închis ca procente cu fix 10,00 la sută, iar ca număr de voturi a adunat 25.506, față de europarlamentare când Pro România a obținut 16.012 voturi.

„Nu putem vorbi de un vot foarte polarizat. Apare Barna, apare Diaconu și apare și Paleologu.Asta înseamnă că sucevenii s-au interesat”, a spus Sinescu.

Potrivit acestuia, locuitorii județului Suceava sunt oameni informați pentru că se vede și această diversitate de voturi.

„Nu vedem doi candidați cu voturi peste 40 la sută și ceilalți sub 10 la sută. Avem unul cu 10 la sută, unul cu 7 unul cu 39. E diversitate ceea ce înseamnă că oamenii au urmărit dezbaterile, câte au fost ele, au ajuns la concluzia că acel candidat îi reprezintă cel mai bine și au dat un vot pentru”, a spus Florin Sinescu.

El a recunoscut că se aștepta ca la nivelul județului PNL să obțină peste 40 la sută din voturi, dar a remarcat că PNL a obținut rezultate surprinzătoare la Rădăuți și Fălticeni.

„Primarii care au avut în localități rezultate mai slabe au o problemă, dar au șansa să se recalibreze pentru turul al doilea”, a spus Sinescu.

El și-a exprimat încrederea că în turul al doilea sucevenii vor da un vot „pentru” deoarece s-a votat de prea multe ori „împotrivă”

„Votul trebuie să fie o bucurie, o bucurie a democrației. Până la urmă, asta am câștigat. Ăsta este simbolul democrației, că avem dreptul să ne alegem pe cei care vrem să ne conducă”, a subliniat Florin Sinescu. (T.B.)


Intră acum și în grupul de