Muniţie din cele două războaie mondiale, distrusă în fostul Poligon „Bogata”


Intră acum și în grupul de

Grupa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a executat joi, o misiune de transport şi distrugere controlată a muniţiei asanată de pe teritoriul judeţului Suceava, în fostul Poligon „Bogata”, din comuna Baia. Potrivit ISU ”Bucovina” Suceava, dimineaţa, echipajul pirotehnic, cu două autospeciale, a pornit din curtea inspectoratului, fiind însoţit de un antemergător de la Serviciul Poliţiei Rutiere şi de un echipaj SMURD, conform procedurilor în astfel de cazuri.

Au fost transportate şi distruse prin explozie un număr de 6 bombe de aruncător şi aviaţie, 23 proiectile de artilerie,14 grenade de mână defensive şi ofensive,320 focoase artilerie,3.667 cartuşe infanterie,8.740 alte elemente pirotehnice.
A fost vorba despre un total de 12.770 elemente de muniţie, provenind din cele două războaie mondiale, asanate în ultimele şase luni, în urma executării a 32 de misiuni de asanare. Pentru distrugerea acestora s-au folosit 16 kg de trotil şi 6 capse detonante electrice.

„Misiunea a fost complexă şi riscantă, ţinând cont de numărul mare al elementelor de muniţie transportate şi distruse şi s-a desfăşurat cu profesionalism, în condiţii de maximă securitate, încheindu-se la ora 15.00, fără să se înregistreze incidente.
La puţin timp după revenirea în unitate, la terminarea misiunii de distrugere controlată, echipa pirotehnică, formată din lt.col. Cristinel Anton şi m.m. Iulian Pentilescu, a fost solicitată să intervină la o nouă misiune de asanare pirotehnică, în localitatea Bodnăreni, comuna Arbore”, precizează ISU Suceava.

Astfel, la ora 15.20, pirotehniştii au intervenit cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unui proiectil exploziv calibrul 76 mm, provenind din cel de-Al Doilea Război Mondial. Elementul de muniţie era în perfectă stare de funcţionare şi a fost descoperit pe un teren agricol ce aparţine lui Gheorghe B., acesta fiind cel care a anunţat autorităţile locale.

După o zi plină de evenimente, echipajul pirotehnic şi-a îndeplinit cu succes şi profesionalism misiunile încredinţate, fără să pună în pericol vieţi omeneşti sau bunuri materiale, întorcându-se la bază la ora 18.20.

”Profitând de ocazie, facem un nou apel către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie. Astfel, precizăm că sunt interzise atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.

Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis accesul persoanelor şi în special al copiilor, executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice, executarea unor lucrări funciare, circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor. Se va anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodată.

Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate”, menţionează ISU Suceava.


Intră acum și în grupul de