Garda Regională de Mediu verifică închiderea gropilor de gunoi neconforme din Moldova


Intră acum și în grupul de

Având în vedere că în data de 16 iulie 2009 expiră termenul stabilit prin tratatul de aderare al României la UE pentru reabilitarea spaţiilor de depozitare a deşeurilor din zona rurală şi se sistează activitatea de depozitare din 13 depozite municipale neconforme existente în cinci din cele şase judeţe, şi anume Bacău- 7 depozite, Iaşi- 3 depozite, Neamţ- 1 depozit, Suceava- 1 depozit şi Vaslui- 1 depozit, Garda Naţională de Mediu- Comisariatul Regional Suceava, va demara în perioada imediat următoare o serie de acţiuni de control privind conformarea administraţiilor publice locale şi operatorilor de salubritate autorizaţi cu prevederile legislaţiei în vigoare privind gestiunea deşeurilor şi Strategiei Naţionale şi Planului Naţional de Gestiune a Deşeurilor.

Directorul coordonator al Comisariatul Regional Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu, Diana Croitoru, a precizat joi, că în cazul constatării nerespectării cerinţelor impuse prin actele normative din domeniu, autorităţile administraţiilor publice locale riscă sancţiuni contravenţionale de până la 50.000 lei, conform legislaţiei de mediu în vigoare.

Diana Croitoru a dat şi un exemplu în acest sens, respectiv cel al autorităţilor publice locale din Primăria Tg. Ocna, judeţul Bacău, care deşi au închis depozitul neconform utilizând fonduri europene, prin procedură simplificată, în anul 2008, închiderea fiind făcută în avans faţă de termenul limită, acest depozit fiind unul din cele 7 depozite cu termen de sistare a activităţii la 16 iulie 2009, în luna iunie a acestui an a fost surprinsă în flagrant de comisarii băcăuani depozitând în continuare. Urmare acestei constatări a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 15.000 lei şi impusă măsura de ridicare a deşeurilor menajere depozitate ilegal şi transport la depozitul Dărmăneşti în termen de 15 zile.

La fel s-a întâmplat şi la Suceava. Deşi groapa de gunoi a municipiului Suceava, cea de pe malul râului Suceava este închisă de jumătate de an, aici fiind acceptate doar deşeurile rezultate din construcţii, Test Prima Suceava, firma ce administrează platforma acceptă în continuare depozitarea deşeurilor menajere încălcând legea. Mai mult, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, a declarat că Test Prima a eliberat şi chitanţe după ce a încasat sume de bani pentru depozitarea de deşeuri menajere pe platforma Mirăuţi, ceea ce dovedeşte încălcarea legii. Firma Test Prima a fost amendată cu 100.000 lei.

Data de 16 iulie este obligatorie, iar România ca stat membru trebuie să o respecte şi să închidă gropile neconforme pentru care primăriile au negociat acest termen prin tratatul de aderare.

Nerespectarea acestui termen, atrage după sine declanşarea infringementului de către autoritatea unională – Comisia Europeană, procedură care se referă la o succesiune de paşi ce trebuie parcurşi de către aceasta.

În cazul în care un stat UE încalcă legea, în primă fază se atenţionează statul în cauză. Dacă statul incriminat reintră în legalitate, procedura se închide. Dacă se persistă în greşeală, procedura continuă prin aceea că juriştii Comisiei Europene dau statul în judecată, la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ). Dacă prin pronunţarea CEJ statul incriminat este găsit nevinovat, procedura se închide. Dacă statul este găsit vinovat, procedura îşi urmează calea, acesta fiind penalizat, penalizări care după estimări mai vechi s-ar situa la 200.000 euro pe zi.

Conform poziţiei exprimate de Ministerul Mediului la sfârşitul lunii mai, dacă se va dovedi că perioada de conformare nu a fost respectată din motive independente de Ministerul Mediului, administraţiile publice locale vor fi co- plătitoare la amenzile primite de la Comisia Europeană.


Intră acum și în grupul de