Ion Lungu: Semnăm contractul pentru autobuzele electrice. Este un pas important în realizarea proiectului integrat al transportului de călători cu autobuze electrice. Elevii, studenții și pensionarii vor putea călători gratuit, iar prețul unei călătorii va fi redus la 2 lei


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că în cursul zilei de miercuri va semna contractul pentru achiziția de autobuze electrice și că, potrivit contractului, primele 15 autobuze electrice urmează să fie livrate până în luna noiembrie.

Primarul a explicat în cadrul interviului că odată cu intrarea în circulație a autobuzelor electrice va fi instituit și sistemul de sensuri unice pe bulevardele principale, ceea ce presupune că acestea vor avea trei benzi într-un sens, iar pe sensul opus va fi o singură bandă pentru autobuze și mașini de intervenție.

„Astăzi degeaba fac această bandă separată pentru transportul public pentru că nu am numărul de mașini în stare de funcționare necesare. De când sunt primar schimb al doilea parc de autobuze în Suceava. Am adus autobuze foarte bune atunci, Iveco Irisbus, care mai circulă și azi. Am adus 33 de autobuze, iar acum schimbăm un nou parc”, a spus Lungu.

El a arătat că nu se poate face comparație cu alte orașe care cumpără acum autobuze care au fost achiziționate în urmă cu 15 ani de Suceava pentru că Suceava a avut o strategie în acest sens pe fonduri europene care însă a fost întârziată de procedurile guvernamentale.

Ion Lungu a explicat că va semna miercuri contractul pentru primele 25 de autobuzele electrice mari, iar potrivit contractului, primele 15 autobuze vor veni în luna noiembrie.

El a arătat că imediat ce vor fi puse în exploatare autobuzele electrice se va implementa și nou sistem de sensuri unice care are ca țintă principală fluidizarea traficului, dar și un transport public de călători mai eficient și care să respecte orarul stabilit astfel încât să fie mult mai atractiv, iar cetățenii să prefere acest transport.

Primarul a subliniat că nou sistem de transport public este unic în țară pentru că întreaga structură va fi nouă pornind de la noua autobază a diviziei electrice a TPL, cele 55 de autobuze electrice, stațiile de călători vor fi înlocuite cu unele noi dotate cu sistem electronic de informare a călătorilor și va fi implementat sistemul e-ticketing.

Mai mult, Ion Lungu a spus că acum TPL este într-o situație financiară critică, în special ca urmare a scăderii numărului de călători, dar și a costurilor ridicate cu combustibilii care vor scade de șapte ori odată cu intrarea în funcțiune a autobuzelor electrice.

Scăderea costurilor va permite și majorarea salariilor angajaților TPL, dar se va putea acorda transport gratuit și elevilor, studenților și pensionarilor, a spus primarul care a mai anunțat că prețul unei călătorii va fi redus la 2 lei.

La licitația, care prevede achiziția a 25 de autobuze electrice cu o lungime de 12 m, au fost depuse trei oferte, iar oferta câștigătoare a fost desemnată firma SC BMC TRUK&BUS S.A. cu sediul în România pentru suma de 47.775.000 lei fără TVA.

Autobuzele sunt produse de ZTE un concern din China, bateriile și puterea de 340 kw,  autonomie 250 km , motorizarea este de producție China, garanție 15 ani, garanție baterii 10 ani, 79 locuri din care 29 pe scaune, dotări camere supraveghere, afișaj electronic, sistem de locație AVL, sistem de climatizare, sistem de numărare călători, rampă pentru dizabilități.


Intră acum și în grupul de