Prorectorul USV Mihai Dimian anunță că au fost transferate la SJU Suceava echipamentele liniei de testare pentru noul coronavirus. El spune că USV caută și soluții alternative de testare bazată pe metoda ELISA


Intră acum și în grupul de

Prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” prof. univ. Mihai Dimian a anunțat, duminică seara că au fost transferate la Spitalul Județean Suceava echipamentele asociate liniei de testare semi-automată și că se lucrează la instalarea și calibrarea lor în spațiul alocat de șeful de lucrări biolog Andrei Lobiuc.

„Ținând cont de etapele necesare (livrare kituri și consumabile, instruire, implementarea măsurilor de biosiguranță, comparații inter-laboratoare și avizare) estimez că poate fi operabil până pe 30 martie”, a menționat Mihai Dimian.

El a menționat că, în paralel,  cercetătorii USV își orientează eforturile pentru asigurarea unei soluții alternative de testare bazată pe metoda ELISA.

„Această soluție nu-și propune, momentan, a fi una de diagnostic, ci de testare ulterioară cu privire la evoluția bolii sau la reintegrarea în muncă a celor care au avut forme ușoare”, a precizat Mihai Dimian.

Echipa Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a implementat o linie semi-automată de testare pentru coronavirus (COVID-19), sub coordonarea șefului de lucrări biolog Andrei Lobiuc și a profesorului universitar Mihai Dimian, cu consultarea colegilor de la Institutul „Matei Balș” din București și a specialiștilor din industria de profil.

Această linie de testare este formată dintr-un aparat Real Time PCR, un extractor automat de acizi nucleici, hotă microbiologică cu certificare de siguranță clasa II, vortex, centrifugă cu răcire, laptop, pipete automate monocanal și multicanal. Echipamentele folosite în acest demers sunt de ultimă generație, extractorul automat, cu o capacitate de 24 de probe, permițând reducerea timpului de lucru si creșterea siguranței microbiologice. De asemenea, menționăm faptul că aparatul Real Time PCR este de tip multiplex, ceea ce înseamnă că, în combinație cu kit-urile de detecție folosite, permite triplarea numărului de probe efectuate în același timp, cele 3 gene ale COVID-19 fiind amplificate și cuantificate simultan. Astfel, estimările efectuate arată că este posibilă efectuarea a peste 200 de teste de mare precizie zilnic, pornind de la probe biologice recoltate de la pacienți. Echipamentele au fost achiziționate pe parcursul anului 2019, prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană coordonat de prof.univ.dr. Mihai Covașă și prof.univ.dr. Mihai Dimian.


Intră acum și în grupul de