Prefectul de Suceava Alexandru Moldovan prezintă situația din Spitalul Județean Suceava, dar și din județ pe fondul coronacrizei și face apel la solidaritate: Cred că este foarte important ca toți să punem umărul pentru soluționarea acestei nenorociri care s-a abătut asupra județului Suceava//VIDEO


Intră acum și în grupul de
  • Prefectul Alexandru Moldovan spune că încă nu s-a decis ca Spitalul Județean Suceava să devină spital COVID-19
  • Moldovan a cerut suplimentarea personalului inclusiv cu cadre medicale militare  
  • Este neapărată nevoie atât de suplimentare cu cadre medicale la Spitalui Județean Suceava, la Spitalul Municipal Rădăuți, dar mai ales utilarea Spitalului Municipal Fălticeni
  • El spune că pentru creșterea vitezei de testare aceasta urmează să fie făcută local
  • La Spitalul Câmpulung Moldovenesc se externează bolnavii și de carantinează două secții după ce doi medici și un asistent sunt infectați cu noul coronavirus
  • Problema asigurării hranei în Spitalul Județean se soluționează cu sprijinul mai multor antreprenori locali inimoși
  • Personalul medical internat sau în izolare va primi consiliere psihologică

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a făcut, vineri, în cadrul unei ediții speciale a Subiectul Zilei de la News Bucovina, o prezentare a situațiilor care se înregistrează în județul Suceava pe fondul crizei infecțiilor cu noul cornavirus, apreciind că e nevoie de solidaritate pentru soluționarea nenorocirii care s-a abătut asupra județului.

El a arătat că în ceea ce privește testarea în cursul zilei de joi au fost prelevate peste 250 de probe, iar în prezent sunt prelevate 1270 de probe, din care 357 au ieșit negative, iar 693 sunt în așteptare.

Prefectul a spus că așteaptă ca în aceste zile să intre în funcțiune echipamentul de testare al USV care a fost transferat la Spitalul Județean Suceava și că trebuie să ajungă și 3000 de kit-uri astfel încât analizarea probelor să fie realizată la Suceava.

El a spus că în două-trei zile se vor preleva probe biologice de la toate cadrele medicale de la Spitalul Județean Suceava și la personalul auxiliar.

„La Câmpulung Moldovenesc, unde sunt confirmați pozitiv trei cadre medicale, doi medici și un asistent CPU, s-a luat decizia externării celor 32 de pacienți, din care 16 au fost externați cu măsura izolării la domiciliu, iar pentru restul care erau în Secția Interne și în cea de Neurologie vor fi recoltate probe, iar dacă vor fi negativ vor fi externați”, a menționat Alexandru Moldovan.

Prefectul a spus că s-a decis să se procedeeze la testarea întregului personal, s-a dispus carantinarea a două secții Interne și Neurologie, iar după dezinfecția spitalului se va deschide activitatea în celelalte secții, respectiv Chirurgie, Pediatrie, Obstetrică-Ginecologie, Dermatologie, Boli Infecțioase și ATI.  

Moldovan a mai spus că în județ numărul cazurilor diagosticate cu noul coronavirus este ridicat și că se acționează pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus în rândul populației, dar și organizarea SJU Suceava și a spitalelor-suport.

El a reamintit că joi seara a fost redeschisă Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Suceava.

Prefectul a mai spus că a solicitat Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență acoperirea cu celeritate a deficitului de personal medical și auxiliar.

El a precizat ă se are în vedere detașarea de personal din alte județe, dar și personal medical militar.

Alexandru Moldovan a mai declarat că Spitalul Județean Suceava încă nu a fost declarat spital Covid-19. El a arătat că prin ordin de ministru se stabilește în fiecare județ câte un spital pentru tratarea pacienților cu Covid-19.

„Ne trebuie o fundamentare foarte clară din partea DSP Suceva. În unele județe deja există. Vorbim de chestiuni medicale trebuie și punctul de vedere al Spitalului Județean Suceava. Noi putem face o propunere, dar un spital poate fi declarat Covid-19 doar prin ordin al ministru al Sănătății”, a explicat prefectul.

El nu a negat că au existat declarații publice în acest sens, dar că nu a fost emis un asemenea ordin.

În ceea ce privește problema asigurării hranei pentru pacienții și personalul Spitalului Județean Suceava, prefectul a spus că au existat disfuncționalități, dar că se rezolvă.

„Chestiunea cu alimentație mi-a fost ridicată și mie și am discutat cu managerul. Sunt două grupuri de sprijin și vor mai veni și alți oameni inimoși și va fi asigurată masa în sistem catering pentru toți cei 340 de pacienți internați în Spitalul Județean Suceava și pentru personalul medical”, a spus Moldovan.

El a mai declarat că printr-o donație a Aqua Carpatica au ajuns la Suceava  12.000 de litri de apă plată și minerală care a fost distribuită Spitalului Județean și UPU-8000 de litri, la ISU Suceava și Serviciul de Ambulanță Județean, alți 2000 de litri și câte o mie de litri la Poliție și Jandarmerie.

El a spus că la Spitalul Județean bucătăria e funcțională și că speră ca de astăzi aceste chestiuni au fost soluționate.

Prefectul a mai spus că ieri au fost unele situații mai delicate privind asigurarea de personal medical și că în ceea ce privește cazurile grave aveau cinci cadre medicale, iar la pacienții asimptomatici, un cadru medical în condițiile în care ieri erau 181 de pacienți internați cu Covid-19 și 157 cu alte afecțiuni și că a discutat cu managerul interimar și că speră că situația s-a reglementat în mare parte.

Prefectul a spus că e nevoie de suplimentare de personal medical și că e absolut necesară utilarea noului Spital Municipal Fălticeni.

„Am făcut de două săptămâni în urmă demersuri în urma solicitărilor primarului Cătălin Coman și managerului Spitalului Municipal Fălticeni”, a spus Moldovan care a menționat că actualul ministru al Sănătății cunoaște foarte bine situația de la Fălticeni pentru că a vizitat spitalele din județ la începutul săptămânii.

„Am reiterat astăzi această solicitare și sperăm să avem sprijinul de la centru astfel încât să să fie dotat și spitalul de la Fălticeni. Este neapărată nevoie atât de suplimentare cu cadre medicale la Spitalui Județean Suceava, la Spitalul Municipal Rădăuți, dar mai ales utilarea Spitalului Municipal Fălticeni”, a spus prefectul.

El a făcut un apel către personalul medical: „Văd că sunt oameni inimoși care luptă în prima linie și sper că vor veni alături de ei colegii lor care poate din panică, așteptând să primească rezultatul testelor, sper că ancheta epidemiologică va fi accelerată și vom primi rezultatele acestor teste astfel încât să fie valizi, să fie cu putere de muncă”.

Alexandru Moldovan a mai anunțat că la propunerea prof. Cimpoeșu s-a decis consilierea psihologică a cadrelor medicale, fie că sunt internate în spital fie că se află în autoizolare la domiciliu.

„Am dat o hotărâre prin care am creat baza legală conducerii Spitalului Județean Suceava, pentru că sunt date cu caracter personal, ca la solicitarea cadrelor medicale, să le poată da cele două grupe mari de voluntari care se pot ocupa în mod profesionist de consilierea lor. Este vorba de un grup de psihologi voluntari care sunt coordonați de prorectorul USV, Mihai Dimian, și mai este un grup coordonat de consilierul județean Tudor Plăcintă din care fac parte medici, personal de specialitate, inclusiv oameni ai Bisericii. Dacă personalul medical, atât internat fie în izolare la domiciliu în așteptarea rezultatelor testelor, consideră că are nevoie de consiliere psihologică, acești oameni specializați le-o pot oferi și le vor arăta că nu sunt singuri, astfel încât să-i putem avea și sănătoși mintal alături de noi după însănătoșirea lor”, a spus prefectul.

El a cerut implicare pentru depășirea acestei situații.

„Cred că este foarte important ca toți, în limita competențelor noastre, să punem umărul pentru soluționarea acestei nenorociri care s-a abătut asupra județului Suceava”, a spus prefectul.

El a făcut apel la solidaritate și cooperare între instituții publice, între entități private, între ONG-uri, între oameni care sunt esențiale în acest moment.

„Să nu uităm că toate au în comun ceva: resursa umană, indiferent de modul de organizare. Haideți să descoperim împreună că suntem oameni și că putem depăși împreună aceste momente”, a spus Alexandru Moldovan.


Intră acum și în grupul de