Protest public la Moara faţă de intenţia amenajării în comună a primei gropi ecologice de gunoi


Intră acum și în grupul de

Câteva zeci de localnici din Moara, în mare parte oameni trecuţi de prima tinereţe, s-au adunat ieri în faţa primăriei din localitate pentru a protesta împotriva amenajării gropii de gunoi ecologice pe raza comunei lor. Oamenii au ales ziua de miercuri ca să-şi manifeste nemulţumirile în acest sens, întrucât pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Moara figura proiectul de hotărâre de importanţă judeţeană, privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), pentru amenajarea acestei platformei de deşeuri, fără de care proiectul nu poate continua.

Protestatarii se tem că noua platformă de gunoi le-ar putea periclita sănătatea şi au venit la Primărie cu intenţia clară de a-i determina pe aleşii locali să voteze împotriva aprobării Planului Urbanistic Zonal.

“Ne este teamă pentru sănătatea noastră şi a copiilor noştri. Ei zic că-i ecologică dar nu este. Eu am stat şase ani în Portugalia şi am locuit la o distanţă de cinci km de groapa de gunoi. Când era ceaţă nici nu puteam să respirăm. Aveam impresia că locuim într-un crematoriu. Aerul era atât de greu…”, ne-a mărturisit Elena Budeanu, în vârstă de 50 de ani, din satul Liteni.

Când a văzut că nu o mai scoate la capăt cu oamenii care l-au ales, primarul comunei Moara, Constantin Prodaniuc a solicitat spijinul preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur şi al poliţiei. “Oamenii au mentalitatea aceea că groapa asta va fi la fel ca vechiul Călău. Cred că vor avea de-a face cu o nouă sursă de poluare. Greşit! Noua groapă de gunoi va fi la standarde europene. Eu am încercat să le explic care este diferenţa între cele două gropi de gunoi, însă nu vor să înţeleagă. Am afişat la primărie care sunt avantajele construirii gropii de gunoi. De asemenea, au fost invitaţi să participe la dezbaterile publice organizate la Consiliu Judeţean, unde au venit şi specialişti în domeniu”, ne-a declarat primarul, care a mărturisit că ar fi îndreptăţit să se împotrivească amenajării platformei de deşeuri ecologice, întrucât ferma sa de animale este situată “peste drum de platformă”.

“Nu-mi este teamă, pentru că ştiu că nu poluează. Precizez că eu am fost pus în faţa faptului împlinit. Fostul premier Tăriceanu a alocat cele 20 de hectare de teren pentru groapă cu mult timp înainte de a fi eu primar. Dl Mârza, fostul preşedinte al CJ a făcut şedinţă şi a luat decizia amenajării gropii la Moara”, a precizat primarul Constantin Prodaniuc.

Proiectul gropii de gunoi merge înainte

Nemulţumiţii din Moara nu s-au calmat până când la faţa locului nu a venit preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, căruia i-au solicitat organizarea unui referendum, pentru a-i demonstra că “majoritatea” nu este de acord cu amenajarea platformei de gunoi în această localitate.

Flutur i-a invitat pe protestatari la discuţii în sala de şedinţe a primăriei din localitate şi le-a explicat că la Moara va fi amenajată “cea mai modernă construcţie care se poate face”, arătând că în alte state, membre ale Uniunii Europene funcţionează chiar şi spitale în imediata apropiere a gropilor de gunoi ecologice, pentru că nu există pericole de poluare. Menţionăm că deşi spiritele s-au încins în timpul discuţiilor, poliţiştii sosiţi la faţa locului nu au avut motive să intervină.
Şeful executivului judeţean ne-a declarat că în ciuda protestelor, proiectele gropilor de gunoi ecologice vor continua.

“Sigur că proiectele gropilor de gunoi vor continua. Nu este vorba doar despre Moara. Acest proiect pentru gestionarea deşeurilor este început mai demult. Noi am parcurs nişte etape. Acuma suntem în faza de a primi aprobarea pentru a scoate la licitaţie lucrările de construcţii. Este o presiune foarte mare că localităţile din judeţ trebuie să aibă unde să-şi ducă deşeurile. Ştiţi bine că gropile din rural s-au închis în 16 iulie şi vor trebui să ducă undeva deşeurile. Deocamdată le mai duc la Fălticeni, Câmpulung şi Humor, iar noi suntem contra cronometru pentru a construi cele două gropi ecologice în judeţul Suceava”, a declarat Gheorghe Flutur, care amintit că CJ Suceava a organizat o serie de dezbateri şi şedinţe publice pe tema rezolvării problemei gropilor de gunoi.

“Astăzi CL Moara trebuie să aprobe PUZ-ul pentru un teren care este al primăriei municipiului Suceava, pentru a obţine apoi autorizaţia de construcţie a acestei lucrări”, a precizat Gheorghe Flutur, arătând că datoria sa este să-i asculte pe toţi beneficiarii gropilor de gunoi şi nu doar pe cei din Moara. “Din câte am observat la Moara sunt şi nişte incitări politice. Cei trei consilieri ai PSD au încins spiritele. Noi mergem înainte pentru că aici este vorba despre proiecte în valoare de 50 de milioane de euro”, a conchis Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de