Un sucevean propune relocarea și repunerea în funcțiune a fabricii de serigini, ace şi suturi chirurgicale de unică folosință de la Suceava


Intră acum și în grupul de

Un sucevean care a lucrat la firma ce producea seringi, ace și suturi chirurgicale de unică folosință din Suceava, SC GENKO MED GROUP, consideră că una din căile de revigorare economică este producerea în țară de echipamente și dispozitive medicale și consideră că ar trebui relocată și repusă în funcțiune fabrica din Suceava.

Într-un document transmis redacției, suceveanul Dumitru Cușnir arată că în actuala criză creată de pandemia COVID-19, ȋntr-o primă etapă România a depins ȋn mare măsură de importul de echipamente şi dispozitive medicale, drept pentru care Guvernul a solicitat ca agenți economici din țară să producă astfel de echipamente şi dispozitive.

În acest context el propune o soluție ȋn ceea ce priveşte producția internă de seringi, ace şi suturi chirurgicale de unică folosință amintind că în municipiul Suceava există instalații de producție ȋn acest sens, respectiv o instalație de producere seringi și ace de unică folosință cu o capacitate de 20.000.000 bucăți/an și care a fost pusă ȋn funcțiune ȋn 1998 și o instalație de producere a suturilor chirurgicale de unică folosință, pusă ȋn funcțiune ȋn anul 2010.

„Nu ştiu cum au renunțat guvernele din perioada 2000 – 2007 la o investiție guvernamentală, respectiv instalația de producere a seringilor si acelor de unică folosință, aceasta fiind privatizată, iar investitorul italian a pus-o pe butuci după acea perioadă de grație de 5 ani, 2007 anul privatizarii şi anul 2012, cȃnd au apărut primele probleme ce anunțau un viitor faliment care s-a definitivat ȋn cursul anului 2019”, a arătat Dumitru Cușnir.

Potrivit acestuia, în prezent, cumpărătorul activelor imobile şi mobile ala fostei SC GENKO MED GROUP SA SUCEAVA, după primele aparențe, pare interesat să revȃndă aceste active către IULIUS MALL SUCEAVA, acesta din urmă avȃnd intenții de extindere.

În urma acestui fapt, bănuiala mea că fost salariat al SC GENKO MED GROUP,este că activele mobile, respectiv echipamentele care sunt ȋn componența instalațiilor prezentate se vor dezafecta, tăia şi duse la fier vechi.

„De ce oare, după ceea ce am pățit ȋn această criză, nimeni de la nivel central sau local nu face un mic inventar a tot ceea ce există cu potential de producție de echipamente şi dispozitive medicale pe plan intern, pentru repunere in funcțiune, ȋn vederea eliminării dependenței de produsele din China”, se întreabă suceveanul.

Astfel, el propune relocarea instalațiilor și punerea lor în funcțiune ȋn spații construite, existente şi nefolosite, care există pe raza municipiului Suceava.


Intră acum și în grupul de