Peste 22.000 de suceveni au fost în șomaj tehnic în luna mai. Adomnicăi: Sper ca din iulie angajatorii suceveni să acceseze măsurile proactive


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la New Bucovina că numărul sucevenilor aflați în șomaj tehnic în luna mai a fost de circa 22.000 și că se înregistrează noi cereri pentru șomajul clasic.

„Nu sunt vești bune. Vineri, 26 iunie, aveam 3900 de cereri de la angajatori care au solicitat integral pentru luna mai șomaj tehnic pentru 22.000 de angajați”, a spus Adomnicăi.

Ea a menționat că în ceea ce privește șomajul clasic sunt înregistrate noi cereri de punere în plată a indemnizație la încetarea contractului de muncă.

„Avem în continuare activități restricționate care se regăsesc într-o pondere mare în viața economică a județului Suceava”, a arătat directorul executiv al AJOFM Suceava care a menționat că în primul rând e vorba de industria HORECA.

„Prima veste bună este că am reușit să întocmim documentația pentru prima cerere de rambursare pe un proiect pe fonduri europene”, a spus Adomnicăi.

Ea a arătat că Suceava este județul care a solicitat cea mai mare sumă pentru rambursare pentru reîntregirea bugetului de asigurări sociale și că instituția suceveană a fost felicitată de conducerea ANOFM

„Conducerea ANOFM a subliniat că este cu atât mai mult de apreciat efortul în ciuda restricțiilor, carantinei și că nu a fost la modul corespunzător ci la superlativ”, a spus Adomnicăi subliniind că nu ar fi fost posibilă aceasta dacă la AJOFM Suceava nu era o echipă.

Ea a mai declarat că toți angajații AJOFM Suceava au lucrat ca o echipă, nu au ținut cont de depășirea de program sau că erau zile libere pentru a putea pune în aplicare măsurile de sprijin a firmelor și angajaților în această perioadă.

Adomnicăi a spus că în ciuda faptului că au fost și angajați care au fost infectați cu noul coronavirus s-a reușit optimizarea activității astfel încât să se poată onora la timp cererile depuse de angajatori.

Ea a arătat că exista și posibilitatea transferului acestor activități într-un alt județ, dar că aceasta ar fi afectat puternic firmele și angajatorii suceveni pentru că cererile lor ar fi fost procesate greu.

Mirela Adomnicăi și-a exprimat încrederea că de la 1 iulie angajatorii suceveni vor apela și la măsurile active cu subvenționarea salariului cu 41,5 la sută pentru angajatorii care activează contractele de muncă pentru șomerii tehnici și cu subvenționarea cu 50 la sută pentru angajări ale persoanelor defavorizate.

„Eu sper ca, cel puțin începând de la 1 iulie, să primim solicitări pentru măsuri active”, a spus Adomnicăi subliniind că acesta va fi primul semnal că activitatea economică începe să-și revină.


Intră acum și în grupul de