Managerul SJU Suceava, Alexandru Calancea: Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă va fi pusă în funcțiune în maximum 10 zile. Una dintre prioritățile actuale o reprezintă organizarea sectorului ATI-COVID doar în Secţia de Boli Infecţioase


Intră acum și în grupul de
  • Noul sector ATI pentru pacienți COVID-19 va avea 25 de paturi
  • Încercăm să departajăm foarte bine patologia COVID încă din prezentarea în UPU, nu doar după confirmarea cu testul PCR.
  • Spitalul dispune în total de 200 de paturi pentru internarea pacienţilor confirmaţi cu COVID 19
  • Creştere semnificativă a numărului de cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2, mulți dintre pacienţi confirmaţi cu infecţia cu noul coronavirus au venit din concedii petrecute în ţară, dar şi persoane care s-au întors din alte ţări.
  • Spitalul are asigurate stocuri de măşti şi de echipamente de protecţie.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, medicul Alexandru Calancea, a declarat pentru NewsBucovina că punerea în funcţiune a unităţii mobile de Terapie intensivă se va face în maximum 10 zile, prin conectarea acesteia la pavilionul în care funcţionează Secţia de Boli Infecţioase a spitalului.

Medicul Alexandrul Calancea a explicat că una dintre priorităţile actuale o reprezintă organizarea sectorului Anestezie-Terapie Intensivă(ATI)-COVID doar în Secţia de Boli Infecţioase, iar în acest sens s-au făcut pregătiri pentru amenajarea a trei saloane în pavilionul istoric al SJU Suceava în care funcţionează Secţia de Boli Infecţioase şi realizarea unei legături între unitatea mobilă de terapie intensivă.

Noul sector ATI pentru pacienți COVID-19 va avea 25 de paturi

El a explicat că noul sector ATI pentru pacienţii diagnosticaţi cu infecţia cu SARS-CoV-2 va avea o capacitate de aproximativ 25 de paturi, cu toate dotările necesare.

Managerul SJU Suceava a precizat că unitatea mobilă de terapie intensivă, ce dispune de 12 paturi, care a fost donată de Crucea Roşie –filiala Suceava,  va fi conectată de trei saloane ATI cu ajutorul unui container metalic, asigurându-se toate circuitele funcţionale, cu respectarea normelor în vigoare.

Încercăm să departajăm foarte bine patologia COVID încă din prezentarea în UPU, nu doar după confirmarea cu testul PCR.

El a mai spus că, după terminarea amenajărilor, pacienţii cu COVID-19, care au nevoie de îngrijire în sectorul ATI, vor fi internaţi în acest nou sector ATI-COVID din Secţia de Boli Infecţioase a spitalului.

Calancea a menţionat că în momentul de faţă în două dintre pavilioanele istorice ale spitalului sunt internaţi pacienţii confirmaţi cu infecţia cu SARS-CoV-2, respectiv în Secţiile de Pneumologie şi de Boli Infecţioase, tot aici fiind organizată şi o zonă tampon pentru internarea pacienţilor cu suspiciune înaltă de infecţie cu noul coronavirus.

“Cumva, încercăm să departajăm foarte bine patologia COVID încă din prezentarea în UPU, nu doar după confirmarea cu testul PCR.

Atunci când avem o suspiciune foarte mare că un pacient este infectat cu noul coronavirus, el este direcţionat spre zona tampon organizată în pavilioanele spitalului vechi. Şi, într-adevăr, peste 90 la sută dintre cei internaţi în paturile din zona tampon de acolo, cu suspiciune de infectare, au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2”, a subliniat Calancea.

Spitalul dispune în total de 200 de paturi pentru internarea pacienţilor confirmaţi cu COVID 19

Managerul SJU Suceava a mai precizat că s-a luat în calcul majorarea capacităţii de internare pentru pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus în condiţiile în care s-a constatat în ultima perioadă o creştere a numărului de pacienţi cu această afecţiune.

“În condiţiile în care la nivelul spitalului creşte numărul pacienţilor confirmaţi cu COVID, care sunt internaţi, pavilionul Dermatologie este pregătit pentru a răspunde necesarului crescut de paturi pentru pacienţii cu COVID, iar capacitatea de internare va fi suplimentată astfel cu 20 de paturi”, a arătat medicul sucevean, care a adăugat că spitalul dispune în total de 200 de paturi pentru internarea pacienţilor confirmaţi cu COVID 19, în zona pavilioanelor istorice ale spitalului.

El a menţionat că în clădirea nouă a spitalului sunt organizate zonele tampon pentru specialităţile medicale şi pentru cele chirurgicale, precum şi sectorul ATI –COVID, care va fi mutat foarte curând în zona spitalului vechi, în extensia Terapiei Intensive de la Secţia de Boli Infecţioase.

Managerul SJU Suceava a mai spus că în sectorul ATI-COVID lucrează cinci medici anestezişti, iar în sectorul ATI non-COVID lucrează alţi cinci medici din această specialitate, dar că alţi patru medici anestezişti, doi medici specialişti şi doi rezidenţi în specialitate, şi-au exprimat intenţia de a veni să lucreze în spitalul sucevean, unii dintre ei efectuând deja gărzi la spitalul sucevean.

“Avem promisiuni, medici ATI, rezidenţi şi specialişti, care vor să vină să ne ajute, ba chiar să se înscrie la concursul pentru ocuparea posturilor vacante şi să se alăture echipei de la Suceava”, a arătat Calancea.

Medicul sucevean a adăugat că de la declararea stării de alertă personalul medical din ATI a fost suplimentat cu asistenţi medicali prin angajarea pe perioadă determinată, pe durata a 30 de zile, după ce au fost scoase la concurs mai multe posturi, cu posibilitatea prelungirii perioadei cu încă 30 de zile sau cu cât a fost şi este nevoie, până la încheierea stării de alertă.

Creştere semnificativă a numărului de cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2, mulți dintre pacienţi confirmaţi cu infecţia cu noul coronavirus au venit din concedii petrecute în ţară, dar şi persoane care s-au întors din alte ţări.

Managerul SJU Suceava a ţinut să sublinieze că în ultima perioadă s-a constatat o creştere semnificativă a numărului de cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2, arătând că foarte mulţi dintre pacienţii internaţi la spital, care au fost confirmaţi cu infecţia cu noul coronavirus, au venit din concedii petrecute în ţară, însă au fost şi persoane care s-au întors din alte ţări.

“În continuare, trebuie să fim foarte, foarte riguroşi cu respectarea acestor reguli de distanţare fizică, purtatul măştii de protecţie şi cu respectarea regulilor de igienă. Foarte mulţi dintre pacienţii confirmaţi COVID au petrecut concediul pe litoralul românesc, au fost chiar grupuri”, a subliniat medicul Alexandru Calancea, care a adăugat că nerespectarea acestor reguli va conduce la aglomerarea spitalului cu aceste cazuri.

Spitalul are asigurate stocuri de măşti şi de echipamente de protecţie.

Referindu-se la personalul spitalului, managerul SJU Suceava a informat că la întoarcerea angajaţilor din concediu se efectuează cu rigurozitate triajul epidemiologic, se fac instruiri periodice la nivelul secţiilor şi compartimentelor privind respectarea regulilor de igienă şi cele privind portul echipamentului de protecţie etc, pentru a se evita apariţia unor noi cazuri de îmbolnăvire în rândul cadrelor medicale.

“Au fost câteva probleme izolate, pe care le-am manageriat foarte bine şi nu au apărut focare în cadrul instituţiei”, a precizat Calancea.

El a mai informat că spitalul are asigurate stocuri de măşti şi de echipamente de protecţie.

“Stăm foarte bine în momentul de faţă, ba chiar încercăm să anticipăm şi, văzând cum în ultimele zece zile au crescut cazurile de infecţie COVID-19, am mărit solicitarea pentru achiziţie, pentru a fi pregătiţi. În acest trend, avem asigurate echipamentele şi măştile de protecţie pentru o lună – o lună şi jumătate, însă nu ştim cum vor evolua lucrurile, iar dacă se va înregistra o creştere abruptă a cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2, ne vom adapta rapid situaţiei”, a conchis managerul SJU Suceava.

(L.B)


Intră acum și în grupul de