RETROSPECTIVA ANULUI 2009


Intră acum și în grupul de

Ultimele zile din an constituie un bun prilej să ne aducem aminte de momentele marcante ivite pe parcursul celor 12 luni care tocmai se încheie. Să rememorăm principalele evenimente prezentate în cadrul rubricii de ACTUALITATE de-a lungul lui 2009:

Incendiu în Bazarul Suceava

Pompierii suceveni s-au luptat mai bine de trei ore cu flăcările pentru a stinge incendiul care a izbucnit în noaptea de marți, 13 ianuarie 2009, în Bazarul din Suceava. Pentru stingerea incendiului s-a intervenit cu 15 autospeciale de pompieri și șase motopompe. Potrivit ISU Suceava au fost afectate de incendiu aproximativ 84 de chioșcuri, din primele estimări pagubele fiind de 1,5 milioane de lei. Comisia de cercetare tehnico–ştiinţifică, formată din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi politişti din cadrul IPJ Suceava, nu a reuşit să identifice concret cauza producerii incendiului nici după o lună de cercetări. Intr-un comunicat desfăşurat pe câteva pagini, ISU Suceava a explicat felurite tehnici de incendiere şi la urmă a tras concluzii care nu lămuresc nimic. Cauza probabilă de incendiu în bazar ar fi „surse de aprindere de natură termică (probabilitate mare), acţiune intenţionată (probabilitate medie) ori scurtcircuit electric (probabilitate mica)”.

Sucevenii depun la Garda de Mediu tot felul de sesizări bizare

Constantin HarasimŞeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, declara la începutul lunii februarie, că multe din sesizările făcute la instituţie, de la începutul anului nu sunt de competenţa acesteia. „Sunt mai puţine sesizările pentru fapte grave de mediu, în schimb multe sunt cele privind disconfortul creat în anumite împrejurări” a spus Constantin Harasim. Acesta a exemplificat cu un caz de la Rădăuţi unde mai mulţi cetăţeni au sesizat că aerisirile din bucătăriile mai multor locatari de pe o scară de bloc dau direct în casa scării mirosurile emanate creând disconfort celorlalţi locatari. Cu o sesizare a venit şi un sucevean din cartierul George Enescu. Acesta s-a plâns că un panotaj mare pus pe faţada unei firme cu activitate jocuri mecanice şi casino are luminiţe intermitente care îi provoacă insomnie.

Locuitorii din Marginea s-au săturat de promisiuni şi şi-au făcut singuri pod

Localnicii din comuna suceveană Marginea, unde podul peste râul Suceviţa pe DN 2E a fost distrus şi nerefăcut în urma inundaţiilor din vara lui 2008, au construit, fără autorizaţie, un pod din lemn pentru autoturisme, pe care l-au inaugurat, pe 7 februarie 2009. Podul de lemn ridicat de sătenii din Marginea pe un drum naţional este exemplul cel mai elocvent al lipsei de implicare a statului în problemele comunităţilor locale. Este o palmă dată autorităţilor de un sat care a dovedit că în doar o singură zi se poate construi o cale de legătură civilizată şi cu cheltuieli nu foarte mari. Efortul comunităţii locale a fost imortalizat într-o pancartă amplasată pe malul stâng al râului Suceviţa: „Constructor: societatea civilă. Termen de execuţie: 1 zi. Data începerii: 06.02.2009. Data finalizării: 07.02.2009”.

Sorin Popescu, prefect al judeţului

Noul prefect al judeţului Suceava, Sorin Popescu, a fost instalat în funcţie vineri, 13 februarie, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Marian Hoinaru. La instituire au participat, în calitate de invitaţi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prefecţii de Botoşani, Constantin Roman şi de Neamţ, Mihai Archip, alături de parlamentari de Suceava şi şefi de instituţii descentralizate. Sorin Popescu, a fost director al Direcţiei Silvice Suceava, iar din 2007 a fost şeful Ocolului Silvic Frasin.

Fostul liberal Angela Zarojanu, alături de Ionuţ Radu Creţuleac au fost instalaţi pe 9 octombrie 2009 în funcţiile de subprefecţi ai judeţului Suceava, înlocuindu-i în acest fel pe Eugen Girigan şi Constantin Huţanu, susţinuţi de PSD.

Boc, la masă cu studenţii suceveni

Aflat în vizită oficială în judeţul Suceava, la sfârşitul lunii februarie, primul ministru al României, Emil Boc, a luat masa, în jurul prânzului, alături de studenţii suceveni, la Cantina-restaurant a Universităţii „Ştefan cel Mare”. Boc a stat la coadă, ca oricare student, a întrebat ce fel de borşuri sunt la meniu şi a ales în final o ciorbă de burtă, o porţie de piept de pui la grătar cu garnitură de cartofi piure, salată de gogoşari muraţi şi o apă minerală Dorna. Meniul l-a costat pe premier numai 14 lei, iar porţiile au fost destul de consistente. Emil Boc a plătit la casă, a glumit cu casiera, după care a cerut permisiunea de a se aşeza la o masă la care mai stăteau doi studenţi.

Parchetul Suceava a decis: Diana Maloş nu a fost omorâtă

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Luminiţa Hurjui a comunicat marţi, 10 martie 2009 că instituţia a dispus, la data de 03.03.2009, neînceperea urmăririi penale în cauza ce a avut ca obiect stabilirea împrejurărilor în care a survenit decesul Dianei Andreea Maloş. Aceasta mai menţionează că, de asemenea s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de autori necunoscuţi (A.N.) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat întrucât fapta nu există. Astfel, s-a stabilit că decesul Dianei Maloş se datorează exclusiv unui act de voinţă conştient asumat de către aceasta, la data de 09 decembrie 2008.

Şeful statului, Traian Băsescu, a participat la slujba de Înviere, la Mănăstirea Voroneţ

Preşedintele României, Traian Băsescu a aterizat, vineri, 17 aprilie 2009, cu elicopterul, în zona Mănăstirii Voroneţ. El a venit însoţit de soţia sa, Maria Băsescu, urmând ca fiica lor Elena să se alăture părinţilor a doua zi. După ce a efectuat o serie de vizite la mănăstirile din judeţ, sâmbătă seara, Traian Băsescu a luat parte la slujba de Înviere, la Mănăstirea Voroneţ, iar duminică a plecat spre Litoral, unde a participat la concertul lui Goran Bregovic.

LUMINA SFÂNTĂ de la Ierusalim a ajuns la Suceava şi de aici în toată Bucovina

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă, în sâmbătă dinaintea Paştelui, cu o aeronavă privată, pe Aeroportul din Suceava de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec. Lumina Sfântă de la Sfântul Mormânt a fost adusă cu “Lampa lui David”, un felinar special pentru transportul luminii de la Ierusalim, şi a fost dusă de preşedintele CJ Suceava la Biserica Învierii din municipiul Suceava, unde a fost împărţită, de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen Suceveanul, parohiilor şi mănăstirilor, astfel încât la miezul nopţii, în toate parohiile din judeţ aceasta să fie înmânată credincioşilor. Cheltuielile legate de aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim, care s-au ridicat la 20.000 de euro, au fost suportate de parlamentarii PD-L de Suceava.

Record Mondial pentru OUL din centrul Sucevei

Oul încondeiat uriaş, amplasat în centrul municipiului Suceava şi omologat de World Record Academy ca cel mai mare ou tradiţional din lume, a fost sfinţit, în duminica Paştelui, de un sobor de preoţi în frunte cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen Suceveanul. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că această lucrare este un „simbol al Bucovinei”, arătând că desenul de pe ou, care a fost realizat cu aprobarea IPS Pimen Suceveanul, foloseşte culorile tradiţionale, roşu simbolizând sângele lui Isus Hristos, negru-eterniatea şi galben-lumina. Oul gigant din centrul municipiului reşedinţă de judeţ are o înălţime de 7,25 metri, diametru de 4,6 metri şi o greutate de 1,8 tone.

„Baciul” Băsescu a făcut furori cu brâul şi cu sumanul de oaie, la “Hora Bucovinei”

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, în după-amiaza zilei de 24 mai 2009, în localitatea suceveană Bucşoaia, unde se organizează „Hora Bucovinei”, o manifestare care dă semnalul urcării oilor la munte şi la care participă, potrivit organizatorilor, aproape 35.000 de persoane. După discursul rostit în faţa miilor de bucovineni adunaţi la Bucşoaia, Băsescu a mers să viziteze stânele organizate în zonă, iar la prima stână a primit în dar un chimir din partea unui cioban, apoi a fost invitat să intre şi să tundă oile alături de acesta. Traian Băsescu a sărit gardul stânei, în ciuda avertismentelor primite de la ofiţerii SPP (care îi asigurau paza) după care a intrat împreună cu ceilalţi ciobani şi a tuns o oaie, într-un cor de aplauze şi de aparate de fotografiat.

Plante etnobotanice cu efecte similare drogurilor, livrate la domiciliul clientului

În judeţul Suceava s-a remarcat în 2009 o creştere a consumului de droguri uşoare, în special în rândul tinerilor, la petreceri private sau publice, a afirmat inspectorul Costin Tudor, din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava vineri, 26 iunie 2009. Acesta a precizat că în judeţ au apărut multe magazine care vând plante etnobotanice cu efecte similare drogurilor. „În Suceava sunt vreo 7, în Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc sunt în fiecare câte două. Cam în toate oraşele mai mari sunt magazine în care se vând tot felul de produse sub formă de prafuri, pastile, produse vegetale. Se fac inclusiv livrări la domiciliu de parcă ar fi pizza, iar noi nu avem competenţă să intervenim”, a arătat inspectorul Costin Tudor.

Valutistul sucevean Cristian Căjvăneanu s-a stins din viaţă, după ce a fost tâlhărit

Cristian Căjvăneanu este cea de-a 8-a persoană care se ocupa cu schimburi valutare din judeţul Suceava atacată şi tâlhărită pe stradă. El a căzut victimă pe 20 iulie, când, două persoane, pe atunci necunoscute, l-au lovit cu o bâtă în zona capului şi i-au furat geanta în care avea valută în valoare de nu mai puţin de 400.000 de lei, la doar 20 de metri de blocul în care locuia. Afaceristul a fost transportat la Spitalul Judeţean Suceava, unde a ajuns în comă profundă. Familia a sperat tot timpul că el îşi va reveni, mai ales că la un moment dat bărbatul răspundea favorabil la unii stimuli externi. Din păcate însă, inima lui nu a mai suportat, iar vineri dimineaţă, pe 7 august, în jurul orei 01:00, a încetat să mai bată. De cealaltă parte, atacatorii au fost prinşi de poliţişti şi cercetaţi în stare de arest. Odată cu moartea valutistului, încadrarea juridică a faptelor comise de aceştia se schimbă, iar în funcţie de cum vor hotărâ judecătorii, pot primi şi o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare.

Fostul magnat sucevean Severin Tcaciuc, arestat în Austria

Aflat în Austria, omul de afaceri sucevean, Severin Tcaciuc a fost arestat miercuri, 12 august 2009, după ce în 2002 a fugit din ţară, consemnul pe numele său la frontieră fiind dat după ce acesta ieşise deja din ţară. Afaceristul este acuzat în mai multe dosare penale de evaziune fiscală, fals şi uz de fals. Procurorii au constatat că la mai multe firme administrate de Tcaciuc au fost înregistrate, în perioada 1996 – 2002, numeroase infracţiuni care au prejudiciat statul cu aproximativ 50 de miliarde de lei vechi.

Apă caldă şi caldură pentru humoreni

În primul week-end din noiembrie 2009 locuitorii oraşului Gura Humorului, care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, au primit apă caldă şi căldură. Primarul Marius Ursaciuc a arătat că proiectul de refacere a sistemului de termoficare din oraş, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro a constat în construcţia unei centrale de cogenerare, reţele de termoficare şi transformarea vechilor centrale termice de cartier în puncte termice. Edilul humorea a menţionat că vor beneficia de agent termic şi de apă caldă toate instituţiile publice din oraş, precum şi 230 de locuinţe care sunt racordate în prezent la sistemul centralizat de termoficare.


Intră acum și în grupul de