RETROSPECTIVA ANULUI 2009


Intră acum și în grupul de

Anul 2009 a fost unul zbuciumat atât pe scena politică naţională, cât şi pe eşicherul politic local. NewsBucovina vă reaminteşte cum au decurs lucrurile pe scena politică suceveană într-un an semnificativ marcat de campanii electorale.

Gheorghe Flutur și Gavril Mîrza, pentru prima dată la aceeași masă după mai bine de 8 ani de „dușmănie”

Spiritul poetului socialist Nicolae Labiș, le-a călăuzit pașii liderilor județeni ai PD-L și PSD Suceava, în prima săptămână a lunii ianuarie, când a avut loc prima întâlnire între membrii celor două comisii de negociere ale partidelor menționate. Discuția a fost una cu caracter informal și s-a desfășurat în sala „Nicolae Labiș” a Consiliului Județean Suceava, sală unde de obicei au loc conferințele de presă ale președintelui CJ. Deși se aștepta la mai mult din partea liderilor celor două partide, în discuția de miercuri nu s-a stabilit nimic concret în privința oamenilor care vor fi desemnați pentru funcțiile de conducere ale instituțiilor descentralizate. Cu toate că presa nu a fost lăsată să participe la această întâlnire, surse convergente (din ambele tabere), au declarat că primul mare impediment a fost cel privind numirea prefectului.

Petru Luhan pleacă la Bruxelles cu gânduri mari pentru Suceava

Singurul sucevean care a avut şansa de a câştiga competiţia electorală şi de a merge la Bruxelles, la Parlamentul European, democrat-liberalul Petru Constantin Luhan s-a declarat extrem de fericit la momentul anunţării rezultatelor votului. Luhan, care a candidat de pe locul 8 pe listele PD-L, în condiţiile în care partidul va trimite în PE 10 europarlamentari, a declarat după scrutinul din 7 iunie că nu este foarte mulţumit de scorul obţinut de partidul său. „Eu cred că scorul este mincinos. Trebuia să câştigăm, cel puţin la Suceava, la o diferenţă mult mai mare. Nu am reuşit să ne mobilizăm lumea la vot aşa cum ne-am fi dorit. Din punctul meu de vedere distanţa dintre instituţiile europene şi cetăţeanul român este încă mult prea mare, ca şi grad de cunoaştere”, a ţinut să precizeze Petru Luhan.

PD-L Suceava constată nulitatea „Parteneriatului pentru România”

În urma rezoluţiei adoptate duminică, 9 august 2009, la Vatra Dornei, Biroul Permanent Judeţean al PD-L Suceava l-a mandatat pe liderul organizaţiei, Gheorghe Flutur, vicepreşedinte al partidului şi membru al conducerii coaliţiei PDLPSD, să solicite atât conducerii PD-L, cât şi coaliţiei, să constate nulitatea „Parteneriatului pentru România”. Anunţul a fost făcut de prim-vicepreşedintele PD-L Suceava, senatorul Orest Onofrei, care a explicat că s-a ajuns în această situaţie din cauză că PSD nu respectă nimic din acest protocol. „Un document de acest gen există doar dacă prevederile stipulate în el sunt transpuse în practică. În acest moment, noi constatăm că acest document nu este pus în practică de PSD, care are un comportament de opozant şi în aceste condiţii actul este nul de drept. Nu facem decât să constatăm această situaţie”, a subliniat Onofrei.

Două treimi din liberalii din judeţ l-au votat pe Alexandru Băişanu pentru şefia PNL Suceava

Fostul prefect al judeţului Suceava, Alexandru Ştefan Băişanu, a fost ales sâmbătă 5 septembrie 2009, în funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Suceava, el fiind votat de 316 din cei 422 de delegaţi participanţi la Conferinţa judeţeană de alegeri, eveniment la care au participat nume grele din conducerea partidului, în frunte cu preşedintele Crin Antonescu. Contracandidatul lui Băişanu, primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, a fost votat doar 88 de delegaţi, iar alte 15 voturi au fost declarate nule.

Cozmîncă, dat afară din PSD Suceava ca o “măsea stricată”

Fostul senator PSD de Suceava, Octav Cozmîncă, a fost exclus la sfârşitul lunii septembrie 2009 din PSD, formaţiune în care activa din punct de vedere politic, ca urmare a acuzelor şi declaraţiilor pe care le-a făcut într-o scrisoare deschisă remisă liderilor PSD şi mai multor ziare şi agenţii de presă, către actuala conducere a partidului. Biroul Permanent Judeţean al PSD Suceava s-a reunit în şedinţă extraordinară, la puţin timp după ce scrisoarea a făcut valuri în presă, şi a decis cu votul unanim a celor 17 membri prezenţi, din 21 cât numără BPJ, excluderea fostului senator din partid. Purtătorul de cuvânt al organizaţiei judeţene Suceava a PSD, profesorul Virginel Iordache, a declarat într-o conferinţă de presă că organizaţia sa nu se va mai întoarce la “epoca Cozmîncă” şi a catalogat gestul fostului senator ca fiind “o reacţie nostalgică şi inoportună”.

Şefii de deconcentrate din judeţ numiţi de PSD demisionează

Şefii de instituţii descentralizate din judeţ, numiţi de PSD, în număr de 17, îşi vor prezenta demisiile din funcţie, a anunţat în prima zi a lunii octombrie, purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Virginel Iordache. „Toţi conducătorii de instituţii descentralizate din organizaţie numiţi pe criterii politice îşi dau demisia. În Suceava nu e nimeni care să se cramponeze de putere”, a declarat Iordache, care a subliniat că PSD nu mai vrea să continue jocurile murdare ale lui Traian Băsescu. „Suntem convinşi că Traian Băsescu şi PD-L vor desfăşura o campanie electorală murdară ce a debutat prin demiterea ministrului Dan Nica. Este o demitere făcută din dorinţa de a avea controlul MAI care organizează alegerile”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD Suceava.

Pentru un ‘‘pumn de arginţi’‘ senatorul PNL de Suceava, Tiberiu Prodan, unul dintre membrii fondatori ai partidului, a trecut la PD-L

Senatorul PNL de Suceava, Tiberiu Aurelian Prodan, a anunţat pe 5 octombrie a.c., că a trecut în tabăra celor de la PD-L şi că se alătură echipei lui Gheorghe Flutur. El a spus în plenul Senatului României că va activa ca parlamentar independent, în grupul PD-L. Senatorul sucevean Tiberiu Prodan a declarat că decizia sa de a pleca din PNL în favoarea PD-L a fost legată de situaţia din PNL Suceava precum şi de anumite aspecte din PNL central, respingând acuzaţiile deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, potrivit căruia a trecut de la PNL la PD-L în schimbul a o sută de mii de euro. „Este o declaraţie total iresponsabilă. Voi cere dovezi asupra celor declarate de domnul deputat Hrebenciuc. Nu de la tribuna Senatului, ci în instanţă”, a spus Prodan. Parlamentarul sucevean a mai spus că în PNL Suceava sunt acum doar oameni fără doctrină şi doar cu interese personale, adăugând că nu poate sta la masă cu „neaveniţi”. „Am decis să trec alături de Gheorghe Flutur, în PD-L”, a conchis Prodan.

Liderul PNL Mihai Aurel Steiciuc, dat afară din partid, alături de Angela Zarojanu

Preşedintele organizaţiei municipale PNL Suceava, consilierul judetean Mihai Aurel Steiciuc, a fost exclus din partid în seara zilei de 7 octombrie, alături de alţi cinci membri ai conducerii organizaţiei municipale. Din lotul Steiciuc de exclusi mai face parte şi proaspătul subprefect al judeţului, Angela Zarojanu. Anunţul a fost făcut de liderul judetean al PNL Suceava, Alexandru Ştefan Băişanu, care a declarat presei la puţine momente de la încheierea sedinţei că nu mai putin de şase membri din conducerea organizaţiei municipale PNL Suceava, printre care si preşedintele organizaţiei, Mihai Aurel Steiciuc, au demisionat, miercuri dimineaţa din funcţiile de conducere, ei fiind înlocuiţi imediat cu şase membri supleanţi.Totodată, PNL Suceava a decis excluderea din partid a Angelei Zarojanu, membru al Biroului Permanent Judeţean al organizaţiei pentru că nu a avut activitate şi că, fără ştirea conducerii partidului a negociat cu PD-L, acesta fiind numită, miercuri, subprefect de Suceava.

Haosul de la Slatina. Ilegalitati pe banda rulanta de fata cu fortele de ordine in primul tur al alegerilor prezidenţiale

Preşedintele BEJ Suceava, Ştefania Fulga, împreună cu alți patru membri ai Biroului, s-au deplasat la Slatina în primul tur al alegerilor prezidenţiale pentru a verifica reclamațiile venite la adresa modului în care se desfășoară procesul de vot acolo, sesizând foarte multe nereguli. Astfel s-a constatat că președinți ai secțiilor de votare nu au permis accesul în biroul secțiilor reprezentanți ai altor partide, nu au afisat buletinul de vot anulat în secție, la secția specială lipsea locțiitorul iar, cel mai grav, urnele nu erau sigilate corespunzator. Presedintele BEJ a fost nevoit să îl evacueze dintr-o secție de votare pe primarul PD-L al comunei, Ilie Gherman, care încerca la rândul său să dea afară niște ziariști acreditați. Ștefania Fulga a dispus ca primarul să fie scos din secție cu ajutorul jandarmilor, fiind totdată sigilat și accesul spre biroul primarului.

Traian Basescu a castigat alegerile in judetul Suceava cu 54,19 la suta

Traian Băsescu a câștigat alegerile în județul Suceava fiind votat de 54,19 la sută dintre alegători, potrivit datelor finale ale numărătorii voturilor, dar reprezentanții PSD și PNL în BEJ Suceava nu au semnat procesul verbal privind centralizarea voturilor. Astfel, potrivit centralizării voturilor la BEJ Suceava, Traian Băsescu a fost votat de 171944 alegători, reprezentând 54,19 la sută, în timp ce candidatul PSD, Mircea Geoană, a fost votat de 145.321 alegători, reprezentând 45,8 la sută. Potrivit BEJ Suceava, în acest județ s-au prezentat la urne 321.150 alegători, prezența la vot fiind de 56,50 la sută.

Orest Onofrei face un gest unic în politica românească şi renunţă la ministerul Agriculturii

Senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, a renunţat sâmbătă 19 decembrie 2009 la fotoliul de ministru al Agriculturii, iar premierul Emil Boc l-a desemnat în locul său pe Mihail Dumitru pentru acest portofoliu. Orest Onofrei a anunţat sâmbătă că renunţă la nominalizare după ce în presă au apărut articole privind implicarea sa într-un accident rutier petrecut în anul 2002 în judeţul Bacău care s-a soldat cu moartea unui copil şi accidentarea gravă a senatorului sucevean. În acest caz justiţia l-a achitat pe Orest Onofrei, concluzionând că respectivul copil a apărut intempestiv în faţa maşinii, iar accidentul nu a putut fi evitat, cauza accidentului fiind traversarea străzii în fugă, prin loc nepermis.

Flutur invită partidele din opozitie la cooperare

“Şi eu invit la o pauză de doi ani şi jumătate, în care va trebui să construim”, a afirmat la sfârşitul anului preşedintele PD-L şi al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a invitat partidele din opoziţie să iasă din logica de campanie şi să contribuie la soluţionarea problemelor administrative ale judeţului. „Trebuie să realizăm cu toţii că trebuie să ieşim din criză, din logica de campanie, trebuie să venim la problemele administrative ale judeţului, fiecare cu ce poate contribui”, a spus Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de