Doi falși afaceriști suceveni și complicii lor, trimiși în judecată pentru infracțiuni economice grave. Timp de un an, ei au vândut fictiv materiale de construcție cauzând un prejudiciu de peste 2.3 milioane de lei, înșelând 103 persoane


Intră acum și în grupul de

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunțat marți că a trimis în judecată, în stare de libertate, patru persoane (două femei și doi bărbați) învinuiți de comiterea unei serii de infracțiuni economice grave.

Pentru ce vor fi judecați?

Potrivit sursei citate, din cei patru, un bărbat și o femeie au fost trimiși în judecată pentru patru infracțiuni, respectiv delapidare cu consecințe deosebit de grave (în cazul bărbatului și delapidare în cazul femeii), bancrută frauduloasă, înșelăciune în formă continuată și infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurori arată că, bărbatul în cauză ar fi cauzat un prejudiciu de 2.353.437,6 lei în dauna Societății Comerciale W. SRL din Suceava, care avea ca obiect comercializarea de materiale de construcții, iar cei doi împreună ar fi înșelat 103 persoane.

Celelalte două persoane vor fi judecate pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Cum au fost comise infracțiunile?

I. Delapidare

În ceea ce privește infracțiunea de delapidare, din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale rezultă că în perioada 01.01.2016 – 31.12.2017, principalul învinuit avea calitatea de administrator faptic până la 18.05.2017 și apoi administrator și în drept al SC W SRL Suceava, iar femeia îi era complice și avea calitatea de administrator în drept și faptic până la data de 18.05.2017, iar ulterior cea de director general al SC W SRL.

Astfel, cei doi au scos fără drept și şi-au însuşit, în interes personal, din gestiunea firmei SC W SRL, suma totală de 1.732.632,59 lei – prin remiterea efectivă de către bărbat, fără drept, a sumei respective, către femeie, justificând scoaterea sumei din gestiunea societății sub falsul pretext că această sumă ar fi constituit obiectul restituirii unor împrumuturi, către un asociat, adică celălalt bărbat ajuns pe banca acuzațiilor.

Procurorii au stabilit că împrumuturile au fost fictive, adică suma de bani menționată nu a fost niciodată împrumutată ori oferită cu alt titlu societății în cauză.

Pe lângă asta, cei doi complici principali au scos fără drept și respectiv şi-au însuşit suma totală de 133.200 lei prin retrageri succesive în numerar și din bancă, disimulând operațiunile de retragere fără drept cu ajutorul unor facturi emise de furnizori de materiale.

Cu alte cuvinte, tranzacțiile era înregistrate în evidența contabilă ca fiind achitate în numerar prin niște chitanțe care dădeau aparenţa unor operaţiuni de achiziție de marfă de la diferiți furnizorii.

Totodată, bărbatul a mai retras din gestiunea firmei 149.605,01 lei care figurau ca lichidități în contabilitatea firmei SC W SRL Suceava și și-a însușit zece mașini în valoare de 338.000 lei, vânzându-le fictiv către celălalt bărbat din dosar.

Astfel, în total bărbatul, cu ajutorul femeii, a cauza un prejudiciu total de 2.353.437,6 lei, patrimoniului societății SC W SRL Suceava.

II. Bancrută frauduloasă

În perioada 01.01.2016 – 31.12.2017, același bărbat, împreună cu femeia, au înregistrat în evidența contabilă a societății următoarele:

– operațiunea de plată a sumei totale de 1.732.632,59 lei către femeie, justificată scriptic sub pretextul de „restituiri aport asociați”, suma care în realitate nu a fost niciodată împrumutată.

– operațiunea de plată a sumei de 2.014.951,50 lei (echivalentul sumei de 441.000 euro raportat la cursul valutar al acelui interval de timp), grupată în 23 de plăți distincte în baza a 23 de chitanțe aferente, către SC B SRO din Cehia,  cu titlu de „avans linie de producție profele metalice”, asta deși firma cehă era radiată încă în 2015.

Mai mult decât atât, în scopul creării apariției unei evidente stări de insolvență a SC W SRL Suceava și al fraudării intereselor a celor 103 de creditori ai societății, care au achitat în avans 1.462.283,94 lei pentru niște materiale de construcție pe care nu le-au primit niciodată.

În același timp, cei doi complici au lăsat firma total fără bani, fapt ce îngreunează posibilității legale a creditorilor de recuperare a debitelor.

III. Înșelăciune

Prin acțiunile sale, cei doi complici au înșelat cei 103 de creditori a firmei (clienți) din județele Suceava și Botoșani, care au contractat cu bună credință achiziția de diferite materiale de construcții și au achitat efectiv, în avans, pentru acestea, suma totală de 1.462.283,94 lei, însă nu au primit în schimb niciun bun.

IV. Fals în înscrisuri

În timpul activității, persoanele menționate au întocmit diferite acte fictive pentru a ascunde urmele activității infracționale prezentate mai sus, ca de exemplu procese verbale de predare-primire.

În acest proces au fost implicate și celelalte două persoane. Concret, potrivit actelor, ambii ar fi predat mii de lei firmei (în total aprox. 200 mii), însă doar pe hârtie, înscrisele contrafăcute fiind semnate și de cei doi.

Sechestru și judecata

Procurorii suceveni au ținut să menționeze că toate bunurile mobile și imobile (în valoare de 864.577 lei) ale pretinșilor afaceriști au fost plasate sub sechestru pentru garantarea reparării pagubelor produse prin activitatea infracțională, precum şi pentru garantarea executării pedepsei amenzii şi a cheltuielilor judiciare.

Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, iar dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Suceava.


Intră acum și în grupul de