Critici dure față de intenția USV de a construi o clădire cu zece etaje: Universitatea nu poate susține haosul urbanistic și dadaismul reglementărilor administrației


Intră acum și în grupul de

Arhitectul sucevean Beniamin Atodiresei a criticat intenția Universității „Ștefan cel Mare” Suceava de a se extinde cu un corp S+P+10E, arătând că se afectează un spațiu verde central și scoate din scară clădirea principală a universității.

Potrivit acestuia, parcul şi zonele verzi sunt singurele protecții spațiale pentru o zona centrală aflată sub o permanentă presiune, iar construcția propusă, chiar şi pe o parcare parțială, alterează un spațiu verde central fapt ce contravine însăși menirii de educator public.

„Este de așteptat ca USV să fie printre vocile care înțeleg nevoia unei dezvoltări de ansamblu și să promoveze actualizarea PUG pe principii corecte și clar definite”, arată arhitectul sucevean.

El spune că  afectarea prin vecinătate a Parcului Areni este un gest de forțare a principiilor urbanismului. „Când toate statele europene se luptă pentru protejarea zonelor verzi centrale, ce conțin vegetație înaltă, a te comportă invers contravine însăși sensului pedagogic credibil. Universitatea nu poate susține haosul urbanistic și dadaismul reglementărilor administrației”, a mai arătat Beniamin Atodiresei.

Arhitectul consideră că  regimul de înălțime H=P+10 E este inadecvat contextului imediat H=P+2/3E și scoate din scară clădirea principală a universității, iar distanțele de H=2.00m sunt forțări în lipsa voită a reglementărilor și precizează că existența PUG ar fi impus retrageri față de construcțiile vecine și limite de H/2 dar nu mai puțin de 3.00m.

„O posibilă rezolvare este dată prin inevitabila relocarea stadionului fapt ce ar permite extinderea Parcului Areni. Pot fi incluse, alături de parcări subterane care ar asigura necesarul zonei, și facilități ale USV”, crede Beniamin Atodiresei.

El cred că Universitatea e mai degrabă un partener al cetății, un reglator social și nu poate risca a induce tratamente preferențiale prin statut sau a fi argument pentru posibile interese discutabile.

„Este necesar ca atât profesia – arhitecții, USV, media locală cât și cetățenii să nu mai accepte trocurile interesului imediat și aroganța neștiinței. Se impune a milita pentru adoptarea unui PUG bine reglementat, pentru un arhitect șef care să înțeleagă situația gravă a urbei și pentru o comisie de urbanism formată din arhitecți relevanți profesional şi nu prin numiri similare politicului.

Oraşul trebuie redat cetățenilor iar partidele forțate prin implicarea activă să renunțe la comportamentul parohial”, a conchis arhitectul sucevean.


Intră acum și în grupul de