Nemulțumiri în rândul preoților suceveni după ce, printr-un nou regulament, veniturile obținute din gestionarea pădurii trebuie vărsate integral Centrului eparhial


Intră acum și în grupul de

Mai mulți preoți suceveni sunt nemulțumiți de forma în care a fost publicat Regulamentul privind organizarea și funcționarea sectorului agro-silvic bisericesc din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților care lasă parohiile fără venituri în vederea susținerii activităților pastoral-misionare, social-medicale și filantropice.

Situația a fost generată de faptul că profitul obținut de parohii din gestionarea celor câte 30 de ha pădure pe care le au în proprietate ar urma să fie vărsat integral Centrului eparhial în vederea unei gestionări financiare în regim silvic, „în mod solidar și unitar” și pentru susținerea activităților pastoral-misionare, social-medicale și filantropice.

Preoții arată însă că acest regulament contravine Regulamentului administrării bunurilor bisericești al BOR care precizează că veniturile asociațiilor și fundațiilor bisericești se întrebuințează în scopul prevăzut în actele constitutive sau în statute și că doar în lipsa unui Consiliu parohial „administrarea se realizează de Sectorul Bunuri Bisericești al Centrului Eparhial”.

Mai mult de atât, o altă problemă este cea legată de litigiile existente cu Romsilva și se subliniază că dacă procesele vor fi pierdute va trebui să fie achitate cheltuielile de judecată și contravaloarea masei lemnoase exploatate în ultimii 3 ani.

Preoții arată că în acest caz nu se mai vorbește se gestionare în mod solidar și unitar pentru că regulamentul prevede că „în cazul existenței unor litigii patrimoniale, responsabilitatea financiară a fiecărei unități de cult este proprie. Nu se poate antrena responsabilitatea solidară a altei unități bisericești, nici chiar de rang superior”.

De aceea, preoții chiar consideră că se impune înființarea unui fond de rezervă al asociațiilor proprietare de păduri în cazul în care procesele vor fi pierdute.

Unii dintre preoți au transmis Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, aceste nemulțumiri și că așteaptă ca acesta să modifice Regulamentul astfel încât să fie respectat dreptul de proprietate al parohiilor și mănăstirilor.


Intră acum și în grupul de