Senatul USV a hotărât înființarea Facultății de Medicină și Științe Biologice: Cea de-a 11-a facultate din cadrul USV va reprezenta o continuare logică și necesară a eforturilor depuse în domeniul sănătății publice, cu rezultate concrete și recunoscute


Intră acum și în grupul de

Senatul USV a decis, joi, înființarea Facultății de Medicină și Științe Biologice la Suceava, anunță instituția academică suceveană precizând că hotărârea a fost aprobată în unanimitate la propunerea Consiliului de Administație, urmând ca demersurile să fie înaintate Ministerului Educației pentru a fi propuse spre aprobare Guvernului României.

Sursa citată arată că înființarea celei de-a 11-a facultăți a USV nu va pleca de la zero pentru că noua facultate va fi dezvoltată în jurul nucleului reprezentat de Departamentul de Sănătate și Dezvoltare Umană, care funcționeză în USV din anul 2012, când au fost activate primele două specializări în domeniul Sănătate, respectiv Nutriție și Dietetică și Balneofiziokinetoterapie și recuperare.

„După șapte ani de dezvoltare și consolidare, succesul de care s-au bucurat aceste programe de studiu a făcut posibilă inițierea unei noi specializări, Asistență medicală generală (anul 2019).  Specializarea cuprinde o curriculă integrată, care pregătește absolvenții să facă față actului medical complex, de viitor, adaptat medicinii contemporane personalizate și care necesită nu numai o educație medicală superioară, dar și o fundație solidă în management, siguranță medicală, leadership și profesionalism”, se arată în comunicat.

Un an mai târziu, în 2020, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și-a îmbogățit oferta de admitere, printre altele, cu programul de studiu Echipamente și sisteme medicale, care va contribui în mod concret la procesele de inovare şi dezvoltare comunitară și socială pe care USV le susține la nivel regional, național și internațional. Scopul acestor activități este acela de a genera un impact durabil în domeniile de inginerie aplicată, sănătate, social și economic, prin intermediul celor trei direcții fundamentale pe care USV le urmărește permanent: cercetare, predare/învăţare şi servicii pentru comunitate.

Începând cu sesiunile de admitere din acest an, USV le va oferi tinerilor absolvenți de liceu posibilitatea de a studia la un nou program de licență, Tehnică dentară unde misiunea specializării va fi aceea de a pregăti tehnicieni dentari, sub îndrumarea atentă a cadrelor didactice ale USV, în cadrul activităților clinice și practice dedicate procesului educațional al acestor studenți și în corelație cu aspectul antreprenorial al profesiei de tehnician dentar.

Laboratoarele didactice dedicate programului de Tehnică dentară și numeroasele facilități oferite studenților garantează desfășurarea unui proces educațional modern și dinamic, iar laboratorul de tehnică dentară este deja funcțional și are dotări peste cele ale unor facultăți cu specializări de profil din țară.

„Diversificarea programelor de studiu, din perspectiva viitoarei facultăți de medicină, se reflectă și în includerea în oferta de admitere 2021, în premieră la Suceava, a unui program de masterat în domeniul Sănătate, Nutriție și recuperare medicală. Așadar, începând cu viitorul an universitar, absolvenții specializărilor de profil existente, dar și cei care activează deja în domeniu, își vor putea continua studiile la USV”, se precizează în comunicat.

Potrivit USV, în viitorul apropiat, alte două programe de licență vor fi incluse în portofoliul universității sucevene, respectiv Biologie și Biochimie.

„Deschiderea acestor de programe de studiu vine într-un moment în care bunăstarea societății depinde în mod fundamental de progresul științific. Biologia este un domeniu de interfață, fiind promotorul descoperirilor care se referă la funcționarea sistemelor vii și oferind soluții la probleme actuale și de viitor, iar Biochimia este știința ce generează unitățile de construcție științifică pentru biologie, genetică, farmaceutică, nutriție și, totodată, avansează semnficativ cunoașterea în agronomie, silvicultura, medicină. Prin înființarea acestor programe de studiu, Universitatea se angajează să genereze personal cu înaltă calificare și cu abilitățile si competențele necesare pentru inserția imediată pe piața muncii. Un avantaj deosebit îl reprezintă complementaritatea programelor de studiu pe care USV le propune, existând o legătură logică și naturală între silvicultură, inginerie alimentară, sănătate, biochimie și biologie. Specialiștii astfel formați vor fi pregătiți să contribuie la consolidarea și avansul cercetării în domeniu și la implementarea practică a rezultatelor, precum și la procesul didactic”, se mai arată în comunicat.

Totodată, se subliniază că în raport cu situația epidemiologică cu care lumea se confruntă de un an de zile, este evidențiat și rolul deosebit de important pe care Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava l-a avut, prin intermediul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară, în lupta împotriva pandemiei de SARS-CoV-2, pe plan local, regional și național.

„Pe lângă faptul că a pus în funcțiune o linie de testare RT-PCR încă de la debutul pandemiei, echipa laboratorului USV a câștigat, ulterior, competiția de proiecte pentru secvențierea genomului SARS-CoV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România, fiind, în prezent, unul dintre cele patru laboratoare din România care efectuează secvențieri”, precizează USV.

Conducerea USV consideră că toate acestea certifică faptul că înființarea Facultății de Medicină și Științe Biologice, cea de-a 11-a facultate din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, va reprezenta o continuare logică și necesară a eforturilor depuse, a preocupării pentru atragerea unei resurse umane de calitate și a investițiilor în infrastructură pe parcursul celor aproape 10 ani, în domeniul sănătății publice, cu rezultate concrete și recunoscute.


Intră acum și în grupul de