IPS Calinic a sfințit o troiță cu icoana „Învierea Domnului” la Aeroportul Suceava unde a fost adusă pentru prima dată Lumina Sfântă//FOTO


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a oficiat, marți, împreună cu un sobor de preoți, slujba de sfințire a unei troițe ridicate la Aeroportul Suceava cu icoana „Învierea Domnului”.

„Învierea, de unii a fost crezută, de alții a fost contestată. În susținerea Învierii a fost nevoie de argumente vii și de argumente mute”, a spus IPS Calinic după oficierea sfințirii.

Ierarhul a subliniat că printre argumentele vii se numără toți cei care l-au văzut pe Mântuitorul Isus Hristos Înviat, iar printre argumentele mute se numără giulgiul de la Torino, mahrama Veronicăi, ștergarul de la Oviedo și Sfânta Lumină de la Ierusalim, precizân că giulgiul, mahrama și ștergarul sunt documente, relicve și icoane.

IPS Calinic a menționat însă că despre Sfânta Lumină cel care a scris pentru prima dată a fost un călugăr occidental, în anul 870, fiind și martorul ocular al momentului.

Ulterior au scris despre Sf. Lumină bizantinii, armenii, occidentalii și chiar musulmanii.

Ierarhul a mai arătat că Sf. Lumină a intrat în tradiție pe baza argumentele scriptoristice pentru că a fost văzută de apostoli, de mironosițe, a fost văzută de Toma, dar și de toți cei care au fost prezenți la momentul când aceasta apare.

Prezent la această sfințire, președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur, a mulțumit IPS Calinic pentru că a participat la acest moment și a reamintit că în 2009, la inițiativa sa, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților din acea vreme, IPS Pimen, a fost adusă la Suceava, de la Ierusalim, Lumina Sfântă și că el a făcut parte din prima delegație alături de PC Velnic Melchisedec, starețul Mănăstirii Putna.

În ceea ce privește ridicarea troiței de la Aeroportul Suceava, Flutur a spus că a fost o inițiativă pe care a avut-o cu binecuvântarea IPS Pimen.

El a menționat că este o icoană din mozaic și sticlă topită, cu pictură manuală, efectuată de o firmă consacrată din Iași ce reprezintă Învierea Mântuitorului Isus Hristos.

„Am socotit că este obligația noastră creștinească de a ridica această troiță pentru că aici, în 2009, în Sâmbăta Paștelui am avut ocazia să aducem pentru prima dată Lumina Sfântă în Bucovina, în România. De aici, îmi aduc aminte, că delegații întregi din Ucraina, din Republica Moldova, din Ardeal, din Dogrogea, veneau să ia, prin delegații lor, Sfânta Lumină. Este un lucru care ne unește. Arată unitatea noastră în credință și că Bucovina a fost binecuvântată în fiecare an cu această Sfântă Lumină care este dăruită de Bunul Dumnezeu pentru sufletele noastre și viața noastră”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de