Judetul Suceava ar putea avea cel mai mare grad de conectare din tara la apa si canal (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Peste 200.000 de suceveni din cinci aglomerări urbane din judeţ vor beneficia de modernizarea şi extinderea alimentărilor cu apă şi reţelelor de canalizare. Este vorba despre cel mai mare proiect european din judeţul Suceava, în valoare de 120 de milioane de euro, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, pentru apă şi apă uzată, care a fost deschis vineri în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Mediului.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că s-a lucrat mult pentru ca acest proiect să înceapă în judeţ şi că obiectivul principal este ca gradul de conectare la reţele de apă şi canalizare în judeţ să atingă 80 la sută. Potrivit şefului deliberativului judeţean, până la sfârşitul acestui an ar trebui să fie realizată documentaţia tehnică astfel, încât lucrările să fie începute din 2011.

La rândul său, Florin Butnar, director în cadrul Ministerului Mediului a declarat că este încrezător că până la sfârşitul anului documentaţia va fi finalizată astfel încât în noiembrie-decembrie să fie depusă spre aprobare la Ministerul Mediului şi la Comisia Europeană. El a recomandat ca în paralel cu întocmirea documentaţiei tehnice, operatorul regional de apă canal, ACET SA Suceava să lucreze la documentaţia de licitaţie pentru ca aceasta să fie pregătită după avizare.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că acest proiect vine în completarea celui derulat în prezent prin ISPA în municipiu şi că se vor extinde reţele de apă şi canalizare din municipiu, astfel încât de la un grad de conectare actual de 83 la sută se va ajunge după implementarea proiectului la un grad de conectare de 96 la sută, fiind probabil cel mai mare grad de conectare din ţară.

Consultantul proiectului este un consorţiu format din firma spaniolă Eptisa Servicies de Inginieria SL şi Eptisa România care a câştigat licitaţia organizată în acest sens pentru o valoare de 20,26 milioane lei fără TVA.

Consultantul urmează să realizeze studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, analiza financiară, analiza cost-beneficiu, documentaţia de atribuire şi dirigenţie pentru proiectul finanţat prin Programul Operaţional Sectorial – Mediu, Axa prioritată 1, în valoare de 120 milioane euro, care are drept beneficiari peste 200.000 locuitori din cinci aglomerări urbane din judeţ.

Conform documentaţiei şi a criteriilor principale impuse de POS pentru aglomerări de peste 10.000 locuitori şi grad de conectare la finalul investiţiei de peste 91%, se vor realiza investiţii pentru alimentări cu apă şi canalizare în aglomerarea urbană Suceava – Salcea, investiţia fiind de 34 milioane euro, aglomerarea urbană Fălticeni, cu o investiţie de aproape 18 milioane euro, aglomerarea urbană Rădăuţi, urmând să fie realizate lucrări în valoare de 22,7 milioane euro, aglomerarea urbană Vatra Dornei cu investiţii de 8,14 milioane euro şi aglomerarea urbană Gura Humorului unde se vor realiza investiţii de 17,2 milioane euro.

De asemenea, o sumă de aproape 20 milioane euro este prevăzută pentru echipament, asistenţă tehnică, proiectare, supervizare şi alte cheltuieli neprevăzute.

Master-planul acestui proiect a fost aprobat în cursul anului 2009 de Consiliul Judeţean Suceava.


Intră acum și în grupul de