Vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă: „De Sânziene, la Suceava” a fost un proiect pilot care a arătat că sucevenii și-au dorit de mult organizarea unor acțiuni care să transmită mesajul revenirii la normalitate


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a declarat, duminică, la finalul proiectului „De Sânziene, la Suceava” că a fost un proiect pilot care a arătat că sucevenii și-au dorit de mult organizarea unor acțiuni care să transmită mesajul revenirii la normalitate după mai bine de un an de la debutul pandemiei.

El a spus că în cadrul evenimentului meșterii populari au expus produse de artizanat lucrate de ei, fiind prezenți 30 de meșteri populari specializați în prelucrarea lemnului, olărit, port popular, miniaturi tradiționale, prelucrarea pieilor sau încondeierea ouălor.

„Practic, este prima ieșire în public a meșterilor populari după mai bine de un an. Pe lângă faptul că și-au expus ultimele lucrări executate în perioada pandemiei meșterii populari s-au bucurat că au putut să se revadă și și-au împărtășit din experiența ultimului an”, a spus Barbă.

El a menționat că pe parcursul proiectului au fost demonstrații practice a meșterilor populari, de mare interes fiind cele pe olărit.

Totodată, în cadrul proiectului o componentă a fost promovarea ofertei turistice care a fost realizată de serviciul de specialitate din CJ Suceava, fiind prezentate punctele de interes, obiectivele de interes tradiționale din Bucovina, iar ca noutate, traseul Via Mariae și tururile ghidate din municipiul Suceava.

Niculai Barbă a remarcat că la unul dintre tururile ghidate, făcut cu delegația din Republica Moldova prezentă în această săptămână la Suceava, dar și alți vizitatori au fost interesați de istorioarele spuse în Cetatea de Scaun, la Muzeul de Istorie și au fost impresionați de statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, aflând detalii interesante cu privire la această operă de artă.

El a mai arătat că așa cum era de așteptat, pe traseul ”Suceava multietnică”, mulți suceveni s-au arătat interesați, iar CJ Suceava își propune să editeze materiale de informare pentru publicul larg.

Pe esplanadă s-au alăturat meșterilor și celor din turism și Asociația Produs în Bucovina care este la prima ieșire sub acest brand în ultimul an ca acțiune de promovare a județului, a menționat vicepreședintele CJ Suceava.

El a adăugat că pe durata acestui proiect au fost și ateliere cu programe artistice prezentate de Centrul Cultural Bucovina cuprinzând folclor, diferite genuri de muzică instrumentală, dar și teatru de păpuși.

„Atât participanții cât și publicul care a vizitat în aceste zile zona centrală au apreciat pentru că așteptau de mult să fie reluate activități anterioare pandemiei, să retrăiască normalitatea”, a spus Niculai Barbă.

El a declarat că în discuțiile cu participanții s-a căzut de acord că imediat ce se vor ridica restricțiile se vor pute organiza manifestări de acest gen în formatul consacrat de înainte de pandemie, cu meșteri populari, cu gastronomie, cu programe artistice, cum erau organizate anterior pandemiei sub brandul „Produs în Bucovina” atât în țară cât și în străinătate.

„Noi și partenerii noștri suntem pregătiți să organizăm astfel de evenimente din primele zile de când va fi posibil. Semnalul pe care l-am transmis este că ne pregătim pentru a susține activitățile și că ne putem prezenta la nivelul care ne-a consacrat”, a spus Barbă.

El a subliniat că până atunci autoritățile județene se vom rezuma la ceea ce permit condițiile din pandemie.


Intră acum și în grupul de