Primarul Lungu asigura sucevenii ca Termica va furniza caldura si in aceasta iarna (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a dat miercuri asigurări că în această iarnă municipiul va avea asigurată încălzirea în sistem centralizat, exprimându-şi speranţa că iarna următoare va fi funcţională o nouă centrală termică de înaltă eficienţă dimensionată necesităţii actuale.

Edilul-şef sucevean a arătat în cadrul unei conferinţe de presă că în urma discuţiilor cu reprezentanţi guvernamentali şi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) s-a stabilit ca în acest an societatea de termoficare să funcţioneze, dar că activitatea va fi optimizată. Conform declaraţiilor lui Lungu, conducerea Termica SA Suceava lucrează la un program de optimizare a activităţii, centrala urmând să funcţioneze cu doar un singur grup din cele două şi va încerca să livreze o cantitate mai mare de energie electrică în sistem.

Primarul municipiului reşedinţă de judeţ a explicat că potrivit noilor reglementări, structura de funcţionare în sistem de cogenerare beneficiază de un bonus de 140 de lei din partea statului, preţul gigacaloriei la ieşirea din centrală nu poate depăşi 81 de lei, iar maximul de subvenţie care poate fi achitată de Primărie este de cinci milioane de lei. „În acest fel, ineficienţa se stinge la Termica nu la Primărie”, a spus Lungu care a arătat că municipalitatea are datorii de 25 de milioane de lei către Termica reprezentând subvenţia. El a precizat că pentru iarna 2010-2011 preţul de referinţă al gigacaloriei în municipiu nu va creşte cu mai mult de 10 la sută faţă de cel actual, ajungând la maxim 200 de lei în timp ce preţul de producţie este de 380 de lei.

Lungu a mai arătat că faţă de soluţia stabilită iniţial ce presupunea folosirea pentru termoficare a vechii centrale termice a municipiului şi disponibilizarea unui număr de 437 de angajaţi, continuarea activităţii centralei electro-termice cu un singur grup va duce la disponibilizarea unui număr de aproximativ 200 de angajaţi.

Totodată, primarul a mai spus că municipalitatea este preocupată să asigure cantitatea de cărbune necesară funcţionării în această iarnă, de 130.000 de tone, urmând să fie organizată o licitaţie în acest sens.

Lungu a cerut populaţiei să nu se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare, subliniind că acesta va fi cel mai bun şi ieftin sistem de încălzire.
Potrivit edilului-şef al Sucevei, AGA a societăţii de termoficare Termica SA Suceava a decis să realizeze o strategie privind sistemul de termoficare prin înfiinţarea unei noi firme de termoficare cu aport de capital privat în vederea construirii unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă, dimensionată la actuala cerinţă a municipiului, actuala fiind supradimensionată şi cu costuri foarte mari.

Lungu a mai spus că, în paralel, se încearcă atragerea capitalului în vederea retehnologizării centralei electro-termice actuale. Astfel, pentru implementarea proiectului, Termica SA Suceava va participa prin concesionarea terenului necesar investitorului şi a fondurilor fixe aferente în schimbul unei redevenţe, iar investitorul va asigura funcţionarea instalaţiilor existente şi, ulterior, realizarea lucrărilor de investiţii în capacităţi noi.


Intră acum și în grupul de