Peste 340 de firme sucevene din HoReCa au aplicat pentru a obține compensarea de 20 la sută de la Guvern. Cele mai multe firme sunt din Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei


Intră acum și în grupul de

Un număr de 343 de firme din județul Suceava care activează în domeniul HoReCa  au aplicat pe platforma de înscriere la schema de ajutor HoReCa – compensare de 20% din diferența de cifră de afaceri între 2019 și 2020. Cele mai multe firme aplicante sunt din Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat, marți, într-un comunicat de presă, că procesul de înscriere la schema de ajutor HoReCa – 20% din pierderea de cifră de afaceri între 2019 și 2020 s-a încheiat luni seara, la ora 20.00.

Sursa citată menționează că au aplicat “10.185 de firme din domeniu (update – lista celor înscriși – aplicanți schema HoReCa.xlsx  ), iar plafonul de finanțare asigurat de Guvernul României prin bugetul de stat, de 2,5 miliarde de lei a fost depășit, conform ultimelor date disponibile”.

Din listă celor înscriși fac parte și 343 de societăți cu răspundere limitată, societăți pe acțiuni, PFA-uri, societăți în nume colectiv, întreprinderi individuale din județul Suceava care activează în domeniul HoReCa.

Din totalul firmelor înscrise, 115 sunt din mediul rural și 228 din mediul urban( 53 din orașele județului Suceava și 175 din municipii).

Astfel, din municipiul Suceava au aplicat 81 de firme, din municipiul Câmpulung Moldovenesc- 28, din municipiul Vatra Dornei- 23, din Fălticeni-22 și din municipiul Rădăuți- 21.

Totodată, s-au mai înscris 38 de firme din orașul Gura Humorului, alte 6 din orașul Siret, 5 din orașul Frasin, și câte o firmă din orașele Broșteni, Milișăuți, Solca și Vicovu de Sus.

Din comuna Șcheia s-au înscris 13 firme, din comuna Vama- 11, din comuna Mănăstirea Humorului- 8, din Sadova- 7, din Sucevița- 6, din Putna și Dorna Arini câte 5, din Cacica, Dorna Candrenilor, Pârteștii de Jos, Pojorâta câte 4,  din Moara și Vatra Moldoviței câte 3, din Berchișești, Frumosu, Moldovița și Șaru Dornei câte 2, iar din Baia, Boroaia, Bosanci, Cornu Luncii, Drăgușeni, Dumbrăveni, Fântâna Mare, Fundu Moldovei, Horodnic de Jos, Horodnic de Sus, Horodniceni, Iacobeni, Ipotești, Mălini, Marginea, Mitocu Dragomirnei, Pătrăuți, Poiana Stampei, Râșca, Todirești, Vadu Moldovei și Vicovu de Jos câte o firmă. 

Perioada de aplicare a fost deschisă în data de 29 iunie 2021 și era programată să se închidă în data de 20 iulie 2021, dar a fost prelungită cu o săptămână, până la 26 iulie 2021.

De precizat este că schema este finanțată de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, cu un credit de angajament de 2,5 miliarde de lei, iar creditul bugetar acordat schemei prin Legea Bugetului 2021 este de 1 miliard de lei.

Conform MEAT, plățile pe această schemă de ajutor de stat sunt pro-rata.

În comunicatul de presă se menționează că după închiderea procesului online de aplicare, urmează perioada de evaluare a dosarelor depuse, etapă care va fi asigurată de personalul ministerului.

 “În această etapă, vor fi comunicate deciziile de admitere sau respingere. Evoluția numărului de dosare procesate va fi comunicată de minister printr-un update săptămânal.

După finalizarea procesului se va stabili suma finală pentru care există cereri de finanțare, iar sumele solicitate vor fi pro-ratate, așadar toate firmele care au aplicat cu succes vor primi bani.

Imediat după parcurgerea acestor pași începe trimiterea contractelor la semnat de către beneficiari și plata efectivă a ajutorului”, se mai arată în comunicatul de presă al MEAT.

(LB)


Intră acum și în grupul de