Tablou apocaliptic: Jumatate din judetul Suceava, lovit de ape (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Jumătate din judeţul Suceava este afectat de inundaţiile produse în urma precipitaţiilor căzute luni seara, care au ajuns şi la 125 de litri/mp. Preşedintele CJ Suceava a prezentat marţi tabloul sumbru lăsat în urmă de puhoaiele dezlănţuite. Potrivit şefului deliberativului judeţean, 54 de localităţi au fost afectate de ape, patru persoane au murit, din care două femei şi doi bărbaţi, iar echipe ale ISU Suceava caută alte două persoane care au fost date dispărute. El a exemplificat cu un caz dramatic petrecut la Şerbăuţi, unde o fată şi cei doi bunici au fost luaţi de viitură, fata fiind găsită câteva ore mai târziu, în viaţă, ţinându-se de crengile unor răchiţi, bunica sa fiind găsită moartă, iar bunicul este dat dispărut. Flutur a informat că drumul naţional DN 29 A Suceava-Dorohoi este blocat după ce un pod a fost rupt în comuna Zvoriştea, comuna Ulma este izolată după ce drumul judeţean Brodina-Falcău-Ulma a fost distrus, şi este izolată şi o parte din comuna Mitocul Dragomirnei.

În urma precipitaţiile abundente, iazul Crujana din Pătrăuţi a cedat, iar apa a spulberat opt case. Totodată, a cedat iazul de la Grămeşti, care avea o capacitate de patru milioane de metri cubi, fiind inundate terenuri agricole, apa deversându-se în râul Suceava, iar tot din cauza ploilor a cedat şi iazul mănăstirii Dragomirna.

Calea ferată este afectată între Suceava şi Dărmăneşti în zona Părhăuţi, dar şi între Dărmăneşti şi Cacica şi Dărmăneşti şi Putna. Cei 40 de călători, printre care şi copii, care erau blocaţi într-un tren noaptea trecută au fost luaţi cu maşinile militare şi aduşi la Suceava.
Un număr de 32 de comune sucevene sunt nealimentate cu energie electrică, iar Flutur a spus că a cerut E.On Moldova să suplimenteze echipele de intervenţie cu angajaţi din alte judeţe.

Din cauza ploilor abundente a fost afectat digul de protecţie a staţiei de captare a apei de la Berchişeşti care asigură alimentarea cu apă potabilă a zonei municipiului Suceava, iar staţia de captarea a apei a municipiului Fălticeni, Baia III, a fost distrusă, apa luând inclusiv pompele de captare. În Fălticeni alimentarea cu apă se realizează restricţionat din sursele Baia I şi Baia II.

Gheorghe Flutur a mai spus că autorităţile sucevene au cerut Guvernului să asigure de la rezerva de stat alimente, apă, pături şi alte materiale necesare persoanelor evacuate.

Preşedintele CJ Suceava a subliniat că urgenţele sunt găsirea persoanelor dispărute, deschiderea localităţilor izolate şi asigurarea de medicamente. Gheorghe Flutur a mai spus că ANM l-a informat că frontul de ploi va reveni marţi după amiaza în aceeaşi zonă de la graniţa româno-ucraineană.


Intră acum și în grupul de