Vânzarea în Bazar de antivirale pentru tratamentul Covid în discuția CJ Suceava. Flutur cere o soluție legală și civilizată: La Suceava găsești la tarabă, la kilogram, medicamente. Noi trebuie să ne respectăm cetățenii acestui județ


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut, joi, responsabililor din cadrul celulei de criză care se ocupă de problematica legată de Covid în județul Suceava să găsească soluții legale și civilizate pentru procurarea de antivirale care acum se vând în Bazar.

Situația a fost sesizată de consilierul județean PSD Gheorghe Iacob care a spus că foarte mulți cetățeni afectați de Covid cumpără medicamente din bazar  de la ucraineni și se tratează așa cum se tratează.

El a arătat că acest fenomen este „foarte curios și foarte dubios” și că trebuie ca cei care se tratează acasă să fie tratați conform protocolului.

Iacob a solicitat găsirea unei soluții pentru că aceste persoane nu anunță că au boala și că se poate scăpa fenomenul de sub control.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că există instituit o celulă de criză care analizează în fiecare dimineața diferite aspecte legate de gestionarea pandemiei și că cere ca în ședința de vineri să fie discutată această situație apreciind că este rușinos să te duci în bazar să cumperi antivirale.

El a spus că sucevenii trebuie să beneficieze de tratament în timp util.

„Nu putem merge după ureche cu chestiunea asta. De aia poate unii vin foarte târziu la spital cu forme foarte grave. Trebuie găsită o soluție. Chiar dacă e pe piață să vedem dacă e omologat sau nu e omologat”, a spus Flutur.

Coordonatorul patologiei Covid în județul Suceava, dr. Alexandru Calancea a spus că se cunoaște această problemă.

„Vreau să atrag atenția că automedicația nu este acceptată de către medici. De aceea trebuie să aibă o supraveghere medicală. De aceea, de foarte multe ori automedicația poate face mai mult rău decât face acel medicament. Știm aceste probleme, ne-am gândit și singura soluție este ca medicii de familie să se implice mult mai activ în tratarea pacienților pe care îi au în liste”, a spus Calancea.

El a subliniat că și din acest motiv și vaccinarea trebuie să meargă către medicii de familie, dar și această medicație la pacienții care pot să rămână la domiciliu.

„Nu toți pacienții trebuie să rămână la domiciliu. De foarte multe ori pacienții cu forme asimptomatice sau ușoare care nu necesită urmărire în spital pot să rămână la domiciliu, dar ceilalți trebuie să înțeleagă că spitalul este soluția”, a spus Calancea.

Consilierul județean PNL Rodica Andriescu, medic de familie, a spus că există protocoale bine definite pe care medicii de familie le respectă.

„Într-adevăr, antivirale nu se găsesc. Noi putem să le recomandăm pacienților din prima fază antivirale. Ar trebui ca aceste medicamente să se găsească în farmacii și nu în bazar. Recunoaștem că s-au folosit medicamente din bazar, s-au folosit la început chiar și în spital”, a spus Andriescu.

Ea a arătat că peste 90 la sută dintre pacienții infectați sună la medicul de familie.

„Nu cred că își permite un pacient să aibă simptome Covid și să nu sune la medicul lui de familie. Poate cei care nu au medic de familie sau chiar sunt inconștienți, dar majoritatea sună și medicul îi recomandă tratamentul conform protocolului pe care el îl poate recomanda”, a spus Andriescu.

Flutur a subliniat că el cere celulei de criză să găsească soluții.

„La Suceava găsești la tarabă, la kilogram medicamente. Noi trebuie să ne respectăm cetățenii acestui județ. Nu prin închidere, ci prin soluții civilizate și legale”, a spus Flutur.

Consilierul Andriescu a arătat că medicamentul vândut în bazar a fost eficient, dar că trebuie să fie recunoscut oficial.

„De ce să nu recunoaștem. S-a dat, a fost eficient acest medicament, dar trebuie să fie recunoscut”, a conchis Andriescu.


Intră acum și în grupul de