Dr. Alexandru Calancea spune că județul Suceava are un sistem medical integrat: Gândim pentru binele tuturor pacienților din județ


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea, coordonator județean pentru patologia Covid, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că în acest moment se poate vorbi de un sistem județean medical sucevean.

„Mi-am dorit acest lucru de la începutul mandatului meu din iulie 2020. Putem vorbi de o coordonare medicală județeană. Dacă nu suntem bine coordonați, dacă e să vorbim de patologia Covid și de patologia non-Covid, avem experiența primelor valuri în care ne-am focusat doar pe patologia Covid și din păcate pacienții care au ale boli au avut de suferit”, a explicat Calancea.

El a spus că de aceea, această coordonare medicală județeană nu are decât lucruri bune de adus în angrenajul acestui județ.

„În această coordonare medicală județeană sunt angrenați atât medicii de familie, Spitalul Județean, spitalele teritoriale, Serviciul de Ambulanță Județean, DSP, Consiliul Județean, Prefectura pentru a ne îngriji cu toții de sănătatea tuturor cetățenilor. Este foarte important că toate spitalele angrenate în această luptă au primit ajutor financiar și vom face, de câte ori este nevoie, solicitări celor care pot să sprijine această activitate medicală”, a subliniat managerul SJU Suceava.

El a menționat că prin această coordonare medicală s-au distribuit protocoale atât pe medicație cât și pe oxigeno-terapie către toți colegii noștri și se fac și schimburi de experiență pentru că SJU Suceava a fost primul care a intrat în această luptă și are o experiență de un an și jumătate în această pandemie și aduce aceste cunoștințe și colegilor din celelalte spitale.

„Este foarte important să gândim pentru binele tuturor pacienților din județ și am gândit un sistem medical integrat în care Spitalul Județean Suceava se va ocupa în principal de urgențele medico-chirurgicale ale întregului județ și de formele foarte grave de Covid care depășesc competența celorlalte spitale din teritoriu. În același timp, celelalte spitale din teritoriu se vor ocupa de patologia Covid. Spitalul Rădăuți, din 14 octombrie, a intrat ca și spital total Covid. Avem gândit un plan etapizat în care, în orice moment, în orice postură, vom ști ce avem de făcut”, a mai declarat Calancea.

El a subliniat că în acest sistem medical integrat nimeni nu acționează pe cont propriu.

„Suntem un sistem integrat și vrem să lucrăm ca o echipă. Nu vom dezechilibra acest sistem. Ne întâlnim în fiecare dimineață în celula de criză și luăm deciziile cele mai bune pentru toți cetățenii acestui județ și nu numai pentru că SJU Suceava se regionalizează de la o lună la alta și avem solicitări de la județele din jur”, a spus dr Calancea.

El a încurajat ca vaccinarea să se îndrepte spre medicina de familie.

„Medicii de familie au vaccinat de zeci de ani și nu s-au confruntat cu probleme. Acest vaccin este același vaccin cu care ne-am obișnuit și până acum. Acest vaccin este sigur și este singurul care ne poate duce spre sărbători liniștite. Încurajez medicii de familie să abordeze frontal această problemă a vaccinării, să supravegheze pacienții și care nu necesită spitalizare”, a mai spus managerul SJU Suceava.

El consideră că este foarte important ca și instituțiile private să se aplice activ în această pandemie.

„Se pot implica în testare, în vaccinare și, în unele cazuri, în tratarea cazurilor Covid pentru că doar uniți, sistemul medical privat cu sistemul medical de stat putem face față acestei pandemii și să avem grijă de toți pacienții”, a spus Calancea.

El s-a pronunțat și pentru o colaborare mai strânsă cu cultele religioase pentru a putea duce informația corectă, reală, către oamenii din teritoriu.


Intră acum și în grupul de