Guvernul a aprobat restaurarea și reabilitarea Palatului Administrativ din Suceava. Gheorghe Flutur: Se va reveni la fațadele originale ale clădirii conform imaginilor extrase din arhivă.


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliul Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că Guvernul a aprobat în ședința de miercuri indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea, restaurarea și reabilitarea Palatului Administrativ din Suceava.

Potrivit președintelui Flutur, valoarea investiției este de 96 de milioane de lei și se va asigura de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării, iar lucrările vor fi realizate prin Compania Națională de Investiții.

Potrivit Hotărârii de Guvern, lucrarea se va derula pe o perioadă de 22 de luni din care patru luni sunt pentru proiectare și 18 luni pentru execuție.

Gheorghe Flutur a salutat decizia Guvernului de a aproba indicatorii tehnico-economici.

„Intrăm în linie dreaptă cu refacerea Palatului Administrativ. Au durat destul de mult procedurile de evaluare. Termenii nu au depins de noi”, a spus Gheorghe Flutur.

El a precizat că urmează să fie desemnate, prin licitație, de Compania Națională de Investiții proiectantul și executantul lucrărilor.

De menționat este că întregul proiect este unul complex întrucât Palatul Administrativ are o deosebită însemnătate din punct de vedere istoric și arhitectural pentru județul Suceava fiind pe Lista Monumentelor Istorice, a spus Flutur.

Investiția va presupune lucrări de desfaceri pentru înlăturarea părților afectate, lucrări de consolidare a structurii de rezistență la nivelul planșeelor din lemn, a peretelui fronton, a coșurilor de fum și refacerea planșeului de lemn peste nivelul 2 cu un planșeu din beton armat, lucrări de refacere la nivelul acoperișului cu o șarpantă din structură metalică ignifugabilă, lucrări de finisaje interioare şi exterioare, refacerea tuturor instalațiilor electrice de curenți tari şi curenți slabi, sanitare, și termice.

Președintele Flutur a arătat că între lucrările prevăzute sunt refacerea Sălii „Ștefan cel Mare”, restaurarea peretelui cu mozaic alegoric de la primul etaj și al doilea etaj, consolidarea peretelui fronton de pe fațada principală, turnul cu ceas.

Totodată, se va reconstrui forma originală a acoperișului acoperit cu țiglă ceramică, iar învelitoarea bovindoului va fi din tablă de cupru tip solzi.

Pentru fațadele din nord, sud și est se va reveni la fațadele originale ale clădirii conform imaginilor extrase din arhivă.


Intră acum și în grupul de