Ion Lungu declară că Primăria va ajuta sucevenii să-și cumpere mașini electrice până în 2030 dacă un asemenea obiectiv va face parte din „Climate City Contract” cu Comisia Europeană: Greul abia începe. Important este să luăm decizii care să avantajeze cetățenii municipiului Suceava


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că nu au fost încă stabilite obiectivele pe care municipiul Suceava trebuie să le îndeplinească până în 2030 prin proiectul „Orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic”.

Lungu a spus într-o conferință de presă că speră ca cel târziu la sfârșitul acestui an să fie încheiat „Climate City Contract” cu Comisia Europeană prin care sunt stabilite obiectivele misiunii, iar din anul 2023 să fie aplicabil pentru următorii șapte ani.

„Greul abia începe. Eu sunt conștient de acest lucru. Important este să luăm decizii care să avantajeze cetățenii municipiului Suceava”, a spus Lungu.

El a explicat că dacă prin contractul încheiat se stabilește că trebuie să se implementeze să fie doar mașini electrice atunci Primăria va finanța o parte din cheltuieli.

„Să zicem că trebuie să implementăm mașini electrice.Vine municipiul Suceava și dă o parte din finanțare. Vrem să ajutăm sucevenii ca acest proiect să fie un lucru bun pentru municipalitate. Noi facem niște sacrificii. Aceste sacrificii trebuie să se întoarcă, în final, spre binele sucevenilor”, a spus Lungu.

El a subliniat că toate acțiunile vor fi făcute chibzuit, să fie respectate și criteriile din această convenție, dar să fie și în avantajul orașului.

„Să vedem exact ce prevede acest contract pe care îl vom încheia la nivel municipal și acolo vor fi stipulate obligațiile și posibilitățile de finanțare pe de altă parte”, a spus Lungu.

Primarul a menționat că din punct de vedere neutru climatic municipiul Suceava stă „binișor”.

„Avem încălzirea pe biomasă, avem transportul electric, avem iluminatul pus la punct pe lămpi tip LED, avem spații verzi foarte multe, zonele de agrement pe care le facem. Stăm binișor”, a spus Lungu.

El a atenționat însă că mai important din acest proiect este partea de oraș inteligent.

„Vom invita Universitatea și vom face o asociere pentru că trebuie să fie unul dintre principalii noștri parteneri pentru că este legat de inovare, inteligență”, a explicat primarul.

El a recunoscut că la digitalizare municipiul Suceava este restanțier și a arătat că nici măcar principalele licee din municipiu nu au venit să propună proiecte de digitalizare.

Ion Lungu a mai spus că după opinia lui cea mai importantă componentă a acestui program în care municipiul Suceava a fost selectat de Comisia Europeană este cea legată de partea de oraș inteligent și care va avea nevoie de mai multă implicare pentru că pe componenta de neutru climatic se acționează deja de 15 ani.


Intră acum și în grupul de