Dr. Alexandru Calancea caută soluții la Ministerul Sănătății pentru suplimentarea fondurilor pentru programul de stentări: Răspunzători sunt coordonatorii de programe care trebuie să se asigure ca banii le ajung pentru o lună


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea a declarat, luni, că a discutat cu secretarul de stat Tiberius Brădățan și cu senatorul Adrian Străinu-Cercel pentru a obține finanțare mai mare prin Programul național de boli cardiace, arătând că pentru acest program nu se pot aloca decât sume aprobate de Ministerul Sănătății.

Situația a fost expusă, luni, în plenul Consiliului Județean Suceava.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat în ședință situația legată de stentări unde prin legislație s-a modificat modul în care se pot face aceste intervenții și că trebuie găsite soluții financiare pentru ca pacienții care au nevoie de astfel de stenturi să nu fie refuzați.
El a spus că s-au făcut eforturi pentru ca și Spitalul Județean Suceava să fie inclus în acest program național pentru ca pacienții suceveni să nu fie nevoiți să meargă în alte localități pentru asemenea intervenții.

Managerul SJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, a completat că SJU Suceava derulează două programe naționale în acest sens, pacienți în urgență care au nevoie de stenturi sau pacienți cronici programați pentru astfel de intervenții, iar banii vin direct de la Ministerul Sănătății prin DSP sau prin Casa de Asigurări

„Răspunzători de gestionarea acestor bani sunt coordonatorii de programe, nici măcar managerul. Asta înseamnă că banii pe care îi ai -poate că de foarte multe ori se dovedesc puțini- trebuie foarte bine gestionați ca să-ți ajungă pe intervalul de timp pentru care au fost alocați, respectiv o lună de zile în acest caz. Dacă tu, ca și coordonator de program, cheltui acei bani în prima săptămână, în următoarele trei săptămâni vei spune că nu ai bani pentru a pune stenturi. Managerul nu poate aduce bani de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și să dubleze finanțarea unui program național. Este interzis. Nu avem voie să facem acest lucru”, a spus Calancea.

El a menționat că, vineri, a explicat situația atât președintelui Comisiei de Sănătate din Senat, Adrian Străinu-Cercel, cât și secretarului de stat în Ministerul Sănătății Tiberius Brădățan și că există posibilitatea de a face solicitări din partea conducerii spitalului împreună cu coordonatorul de program pentru a suplimenta aceste fonduri, dar că nu se poate cu bani aduși din alte surse.

Calancea a explicat că în acest program sunt incluși pacienți cronici care vin pentru montarea a unui stent sau două, dar că în urma investigațiilor se constată că ar trebui montate mai multe, trei-patru-cinci stenturi, dar nu se montează aceste stenturi într-o singură procedură, ceea ce ar fi de preferat pentru pacient.

„Practica centrelor universitare este că rezolvi problemele cele mai grave, stă pe o listă de așteptare, iar în următoarele una, două, trei luni, sunt rezolvate și celelalte lucruri. Dacă pui la primii zece pacienți câte cinci stenturi- și au fost cazuri și la noi din dorința de a rezolva pacientul-este clar că ceilalți pacienți nu vor beneficia nici măcar de un stent”, a menționat Calancea.

El a arătat că este nevoie de o foarte bună gestionare a acestor fonduri și de o suplimentare a lor de la Ministerul Sănătății.


Intră acum și în grupul de