Distrugere controlata de munitie


Intră acum și în grupul de

Grupa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” al judeţului Suceava a executat o misiune de transport şi distrugere controlată a muniţiei asanată de pe teritoriul judeţului Suceava, în poligonul autorizat din localitatea Copălău, judeţul Botoşani.

Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, echipajul pirotehnic, cu două autospeciale, a pornit din curtea inspectoratului, fiind însoţit de un antemergător de la Serviciul Poliţiei Rutiere şi de un echipaj SMURD, conform procedurilor în astfel de cazuri.

Au fost transportate şi distruse prin explozie un număr de două bombe de aruncător şi aviaţie, 19 grenade de mână ofensive şi defensive, 16 proiectile de artilerie, 144 cartuşe infanterie, şi un focos artilerie.

Mai exact au fost în total un număr de 182 elemente de muniţie provenind din cele două războaie mondiale, asanate în ultimele 6 luni, în urma executării a unui număr de 34 de misiuni de asanare.

S-au folosit 9,8 kilograme de trotil şi 10 capse detonante electrice.

Misiunea a fost complexă şi riscantă, ţinând cont de numărul mare al elementelor de muniţie transportate şi distruse şi s-a desfăşurat cu profesionalism, în condiţii de maximă securitate.

La scurt timp după revenirea în subunitate, echipa pirotehnică, formată din slt. Ilie Şveduneac, m.m. Iulian Pentilescu şi plt.maj. Marius Chimiuc, a fost solicitată să intervină la o misiune de asanare pirotehnică, în localitatea Părhăuţi, comuna Todireşti, în urma unui apel telefonic, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112.

Pirotehniştii au intervenit pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unui element de muniţie, provenind din cel de-Al Doilea Război Mondial.
Muniţia se afla în gospodăria lui Ioan P., care a descoperit-o în timp ce executa lucrări pentru canalizare.

Pirotehniştii au securizat zona, evacuând din perimetru familia proprietarului şi lucrătorii din gospodărie.

În urma cercetării şi detectării zonei, echipa pirotehnică a identificat şi ridicat un proiectil exploziv calibrul 152 mm, echipat cu focos, în perfectă stare de funcţionare.

Situaţia în care s-a desfăşurat misiunea a fost complexă, având un înalt grad de periculozitate deoarece, pe lângă faptul că erau mulţi oameni în zonă, proiectilul se afla la 10 metri distanţă de locuinţă, orice şoc sau manevrare greşită putând declanşa un dezastru pe o rază de aproximativ 500 de metri.

Echipa pirotehnică s-a mai deplasat, într-o nouă misiune, în localitatea Cârlibaba. Un cetăţean a descoperit un element de muniţie, într-o zonă nelocuită de pe Valea Bistriţei, acesta anunţând postul local de Poliţie.

Ajunşi la faţa locului, pirotehniştii au identificat şi ridicat un proiectil exploziv calibrul 122 mm, provenind din Primul Război Mondial, echipat cu focos şi în perfectă stare de funcţionare.

Echipa pirotehnică a făcut un instructaj cu persoanele aflate la faţa locului, în ambele misiuni pirotehnice, privind modul de comportare la descoperirea elementelor de muniţie.

Muniţia a fost transportată în condiţii de maximă siguranţă, fiind depozitată provizoriu, până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat.


Intră acum și în grupul de