Punctul de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus-Crasna a fost redeschis în prezența premierilor Nicolae Ciucă și Denys Shmyhal care au convenit să mai fie deschise încă șapte puncte de trecere a frontierei între cele două țări


Intră acum și în grupul de

Punctul de trecere a frontierei (PTF) Vicovu de Sus-Crasna a fost deschis, joi dimineața, în prezența premierului României, Nicolae Ciucă, și a premierului Ucrainei, Denys Shmyhal.

Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a transmis la deschiderea acestui punct de frontieră mulțumirile Ucrainei pentru tot sprijinul pe care îl asigură România în condițiile agresiunii Federației Ruse și a cerut ca România să declare Federația Rusă ca stat terorist.

El a spus că PTF Vicovu de Sus-Crasna este primul punct de frontieră construit de la zero din 1999 și a spus că cel târziu la începutul anului viitor va fi deschis și PTF  Diavițki- Racovăț pentru traficul rutier.

„În perspectivă se prevede deschiderea a șapte noi puncte de frontieră”, a spus premierul ucrainean.

El a arătat că partea ucraineană susține propunerea premierului român pentru crearea unui punct de lucru care să se ocupe de dezvoltarea punctelor de frontieră.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că se bucură să participe împreună cu premierul ucrainean la deschiderea acestui punct de frontieră dintre România și Ucraina.

„Este un eveniment plin de semnificații care atestă relațiile și solidaritatea dintre țările noastre. Este primul punct de frontieră care se redeschide după mulți ani între țările noastre și nu este doar un punct de trecere a frontierei între Ucraina și România ci și între Ucraina și Uniunea Europeană”, a sublinat Nicolae Ciucă.

El a arătat că în aceste momente deosebite, tragice prin care trece Ucraina este nevoie ca împreună să se dea dovadă de solidaritate și unitate.

„Deschiderea unui nou punct de frontieră înseamnă un tranzit mai lejer al cetățenilor și bunurilor. Mobilitatea în acest moment capătă o  importanță vitală pentru că în condițiile în care după 24 februarie, agresiunea ilegală, premeditată și neprovocată a Federației Ruse în Ucraina produce efecte și consecințe dezastruoase pentru cetățenii ucraineni și pentru guvernul ucrainean și putem să vedem care sunt implicațiile atât asupra statelor vecine cât și asupra întregului continent. Ucraina are nevoie de solidaritatea noastră, are nevoie de sprijinul pe care comunitatea internațională care împărtășește aceleași valori, poate să îl acorde”, a spus premierul României.

Nicolae Ciucă a reamintit că România a fost alături de Ucraina încă din primele momente ale agresiunii ruse.

„Mulțumesc cetățenilor români care au dat dovadă de empatie și solidaritate deplină și mulțumesc instituțiilor care au înțeles care le este responsabilitate și au făcut demersuri ca să facă posibil să participăm la evenimente ca cel de astăzi”, a adăugat Ciucă.

Totodată, el a spus că România a avut un rol esențial în ceea ce înseamnă asigurarea exporturilor de grâne din Ucraina și că poate spune că România a jucat un rol important în asigurarea fluxurilor alimentare la nivel european și global afectate de agresiunea Federației Ruse.

Prin infrastructura din România au fost exportate peste 6,5 milioane de tone de grâne din Ucraina, a spus Ciucă arătând că există în continuare planuri viitoare pentru a putea să realiza mai multe treceri de frontieră și există planuri ale UE care integrează și că acestea se vor alinia pentru a se asigura o dezvoltare coerentă a acestor facilități.

„Vom continua să ne coordonăm activitatea cu speranțe să reușim ca nu peste mult timp să deschiem alte puncte de trecere a frontierei”, a spus Ciucă.


Intră acum și în grupul de